Η Τεχεράνη χαρακτήρισε "ανεύθυνη" την απόφαση της Οτάβα να περιλάβει τους Φρ. της Επαν. στις τρομοκρατικές οργανώσεις

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα ως «ανεύθυνη» της απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά να εντάξει στον κατάλογό της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι περιέλαβε τους Φρουρούς της Επανάστασης στον μαύρο κατάλογό του διότι «το Ιράν περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα» και επιδιώκει «να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια τάξη».

Πρόκειται για «εχθρικό μέτρο», αντέδρασε σήμερα ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτή η ανεύθυνη και προκλητική ενέργεια εντάσσεται στον κακό δρόμο που έχει πάρει η καναδική κυβέρνηση εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η Τεχεράνη διατηρεί το δικαίωμα να δώσει «αντίστοιχη (…) απάντηση».

Ο Καναδάς μπορεί πλέον να παγώσει περιουσιακά στοιχεία των Φρουρών της Επανάστασης και να διώξει ποινικά μέλη τους. Κάθε οικονομική συναλλαγή με τους Φρουρούς της Επανάστασης επίσης απαγορεύεται.

Η απόφαση της Οτάβα ελήφθη σε ένα πλαίσιο μεγάλης έντασης με την Τεχεράνη, με τις δύο χώρες να μην διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 2012.

Ο Καναδάς ακολούθησε τις ΗΠΑ οι οποίες περιέλαβαν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον μαύρο κατάλογό τους το 2019.

Μετά το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε στο Ιράν το 2022 έπειτα από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών, η Οτάβα επέβαλε κυρώσεις εναντίον ιρανικών οργανισμών και αξιωματούχων κατηγορώντας τους για συνέργεια στα εγκλήματα του καθεστώτος.

Ο Καναδάς έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του σε 10.000 Ιρανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Η Οτάβα περιελάμβανε ήδη στον μαύρο κατάλογό της τη Δύναμη Κοντς, τη μονάδα επιχειρήσεων εξωτερικού των Φρουρών της Επανάστασης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters/ΕΜ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ