Σήμερα ο αγώνας με το Καζακστάν το πρώτο βήμα για πρόκριση στο Euro '24

Το πρώτο από τα δύο βήματα που χρειάζεται ώστε να βρεθεί στην τελική φάση του EURO 2024, είκοσι χρόνια μετά το έπος της κατάκτησης του EURO 2004, θέλει να κάνει η Εθνική ομάδα το βράδυ της Πέμπτης (21.45). Για πρώτη φορά στην ιστορία της στα προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε διαδικασία play-offs.

Οι 3 προηγούμενες φορές, στις οποίες πήρε μέρος σε αγώνες μπαράζ, ήταν όλες για πρόκριση σε Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα οι δύο ήταν πετυχημένες. Το 2009 απέκλεισε την Ουκρανία για να πάρει το εισιτήριο για το Μουντιάλ στη Νότια Αφρική,και το 2013 απέκλεισε τη Ρουμανία για να συμμετάσχει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ενώ το 2017 έμεινε εκτός του Μουντιάλ στη Ρωσία από την μετέπειτα φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Κροατία.

Στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις ήταν διπλές οι αναμετρήσεις μπαράζ, ενώ αυτή τη φορά είναι μονό με το Καζακστάν και σε περίπτωση πρόκρισης θα υπάρξει άλλο ένα μονό παιχνίδι με το νικητή ανάμεσα σε Γεωργία και Λουξεμβούργο, εκτός έδρας. Μάλιστα όταν γίνει η σέντρα στην OPAP Arena για το παιχνίδι της Εθνικής με το Καζακστάν θα είναι γνωστός ο αντίπαλος στον τελικό των play-off, καθώς το άλλο ζευγάρι τίθεται αντιμέτωπο στις 19.00.

Είναι εντυπωσιακό ότι από την τετράδα των ομάδων, οι οποίες διεκδικούν τη θέση στα τελικά του EURO, μόνο η Ελλάδα έχει παρουσίες – και 1 κατάκτηση το 2004-, ενώ οι άλλες τρεις δεν έχουν προκριθεί ποτέ στην ιστορία τους σε τελική φάση!

Το Καζακστάν έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Nations League το 2022, καθώς τερµάτισε στην πρώτη θέση του οµίλου του (3ος) στη League C της διοργάνωσης µε 13 βαθµούς (4 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα), αφήνοντας δεύτερο το Αζερµπαϊτζάν (10 βαθµοί), τρίτη τη Σλοβακία (7 βαθµοί) και τέταρτη τη Λευκορωσία (3 βαθµοί). Η επιτυχία αυτή ήταν που έδωσε στους Καζάκους το δικαίωµα συµµετοχής στα play-offs και τους έφερε στον δρόµο της Εθνικής µας.

Η προϊστορία με το Καζακστάν

Το παρελθόν μας με την Εθνική Ομάδα του Καζακστάν, που μέχρι το 2002 αγωνιζόταν στην ασιατική ζώνη, περιορίζεται σε τρεις αγώνες. Δύο εξ αυτών για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 και ένα φιλικό έχοντας το απόλυτο με 3 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Μάλιστα η νίκη στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ήταν η πρώτη που πανηγύριζε η Ελλάδα ως πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Αναλυτικά η προϊστορία με το Καζακστάν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου:

17.11.2004 στο Νέο Φάληρο
Ελλάδα - Καζακστάν 3-1 (24', 45' Χαριστέας, 86' Κατσουράνης - 88' Μπαλτίεφ)

07.09.2005 στο Αλμάτι
Καζακστάν - Ελλάδα 1-2 (53' Ζουμασκαλίεφ - 78' Γιαννακόπουλος, 88' Λυμπερόπουλος)

Φιλικό, 01.03.2006 στη Λευκωσία
Ελλάδα - Καζακστάν 2-0 (68' Σαμαράς, 90' Γιαννακόπουλος).

 

Πηγή: EΠΟ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ