Εν μέσω Euro, Copa Amerika, τελικών NBA, εμείς ασχοληθήκαμε με την επιτραπέζια αντισφαίριση κοινώς, Πινγκ-Πονγκ … Ένα άθλημα που οι Έλληνες δεν αφήνουν να περάσει απαρατήρητο και έχει και τις επιτυχίες του σε Ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόσφατα δημοσιεύσαμε την ατυχία του αθλητή μας Κώστα Αγγελάκη να συμμετάσχει στις προπονήσεις της Εθνικής μας ομάδας για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, και καθώς διανύουμε φέτος, εκ παραδρομής, ολυμπιακή χρονιά, αναζητήσαμε τον Κώστα να μας μιλήσει λίγο για το άθλημα αυτό που εάν το παρακολουθήσεις πραγματικά σε καθηλώνει με την ταχύτητα του την απλότητα και δύναμη που χρειάζεται για να ανταπεξέλθεις σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Ο Κος Αγγελάκης μας μίλησε (και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό) και μας έδωσε μια ευκαιρία ακόμα να βρεθούμε πιο κοντά στο άθλημα αυτό και να το αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο.

Καλή σας απόλαυση!

Κώστα καλησπέρα!

-Πρόσφατα δόθηκε η είδηση στα ΜΜΕ ότι λόγω του τραυματισμού σου δεν θα μπορέσεις να δώσεις το παρών στο ευρωπαϊκό τουρνουά πινγκ-πονγκ (Επιτραπέζια αντισφαίριση) με την εθνική ομάδα δυστυχώς. 
Κι εμείς αναρωτηθήκαμε γενικώς για το παιχνίδι αυτό, αλλά και γιατί ένα παιδί να ασχοληθεί με αυτό το παιχνίδι ειδικά εδώ στην Ελλάδα και γενικώς… 
Καταρχήν να μας πεις δυο – τρία πράγματα για τον εαυτό σου...

       

Diazoma news: Από πού κατάγεσαι, πού μεγάλωσες, τι γνώσεις έχεις και πότε γνώρισες το Πινγκ-Πονγκ;

Κ. Αγγελάκης: Ο πατέρας μου είναι από το Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τα πρώτα μου 2 χρόνια τα πέρασα στο Λυκκαβητό και ύστερα μετακομίσαμε στον Νέο Βουτζά όπου και ενηλικιώθηκα. Πέρασα με πανελλήνιες στο ΕΜΠ στην σχολή των Πολιτικών Μηχανικών όπου σπουδάζω ακόμα. Πινγκ-πονγκ ξεκίνησα τον Ιανουάριο της 3ης δημοτικού.

-Πρώτη φορά τραπέζι Πινγκ-Πονγκ είδα σε δύο μέρη και μάλιστα ανόμοια, όσον αφορά στην ατμόσφαιρα τους και τον χαρακτήρα τους!! Ο ένας ήταν σε σφαιριστήριο ή όπως έλεγαν παλιά, «μπιλιαρδάδικο», κι ο άλλος σε κέντρο νεότητας!!! Το 1ο παλιότερα σίγουρα κακόφημο και το 2ο σίγουρα πολιτιστικό κέντρο!! Βέβαια δε ξεχνάμε και την ταινία του Forrest Gump, όπου ο Τομ Χάνκς είχε μεγάλη επιτυχία στο άθλημα ως Φόρεστ Γκαμπ! Πες μας κάτι για την ιστορία του αθλήματος και ποιος μπορεί να παίξει το παιχνίδι αυτό;;

Η ιστορία της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, ή Πινγκ-Πονγκ όπως είναι περισσότερο γνωστό, αποτελείται από μία ενδιαφέρουσα αλληλουχία από γεγονότα που φτάνει ως τις μέρες μας. Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Table Tennis) προφανώς προήλθε από το άθλημα της Αντισφαίρισης ή Tennis στα αγγλικά, το οποίo πρωτοεμφανίστηκε τον 12ο αιώνα στην Αγγλία. Ορισμένες πηγές ισχυρίζονται ότι η πρώτη εμφάνιση του Πινγκ-Πονγκ ήταν το 1880 γνωστό με το όνομα «Indoor Tennis» και το έπαιζαν αξιωματούχοι του Βρετανικού Στρατού στις Ινδίες και την Νότια Αφρική, και έτσι έγινε δημοφιλές στην υψηλή κοινωνία της Αγγλίας.

Το πινγκ πονγκ είναι ένα πολύ αξιοκρατικό άθλημα σε ότι αφορά στο ποιος μπορεί να παίξει. Πχ αν είσαι ψηλός έχεις πιο μεγάλα άκρα, αλλά είσαι αργός, ενώ αν είσαι κοντός είσαι πιο γρήγορος, αλλά μειονεκτείς στα άκρα.

   

-Εσύ πόσο καιρό ασχολείσαι με το παιχνίδι;

Εδώ και 15 χρόνια.

-Έχεις πρόσφατα πάρει μεταγραφή σε σύλλογο της Πολωνίας! Ποιος είναι αυτός? Έχει ξαναπάρει μεταγραφή άλλος Έλληνας παίκτης σε ομάδα του εξωτερικού;

Παίζω στην ομάδα της Ζαμος. Πολλοί Έλληνες διεθνείς παίζουν σε ομάδες στο εξωτερικό σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία Ισπανία κ.α.

-Βέβαια για να μπει ένας σύλλογος στη σκέψη να κάνει  μεταγραφή σίγουρα έχει και την ανάγκη να διακριθεί στο άθλημα. Σε τι επίπεδο βρίσκεται το Πινγκ πονγκ στην Ευρώπη γενικότερα αλλά και στη χώρα μας ειδικότερα;

Σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, η Σουηδία και η Πολωνία το επίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό. Το πρωτάθλημα της Ελλάδας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο (τοπ 10 στην Ευρώπη), αλλά σαν εθνική ομάδα δεν υπάρχει βάθος και ποικιλία. Έχουμε πολύ λίγους παίκτες σε υψηλό επίπεδο και ελάχιστους σε μικρές κατηγορίες.

-Για πόσο καιρό μπορείς να παίξεις σε υψηλό επίπεδο το παιχνίδι αυτό;

Εξαρτάται πάρα πολύ από την φυσική σου κατάσταση, αλλά θα έλεγα Μ.Ο 35-36.

-Θα το πρότεινες σίγουρα σε παιδί να ασχοληθεί; Και αν αυτό το αποφάσιζε, εσύ έχεις να του δώσεις κάποια συμβουλή;

Είναι σίγουρα ένα πολύ τεχνικό άθλημα, το οποίο θέλει πολύ περισσότερο χρόνο και υπομονή από άλλα, έτσι ώστε να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Θέλει πολλή πειθαρχία και συγκέντρωση. Η συμβουλή μου θα ήταν η εξής: Κάνε το εφόσον το αγαπάς.

   

-Πώς είναι η ζωή σου στη Πολωνία;

Το μεγαλύτερο χρόνο τον περνάω στην Ελλάδα, διότι εδώ προπονούμαι. Στην Πολωνία πάω μόνο για τους αγώνες. Προτιμώ ξεκάθαρα την Ελλάδα.

-Πότε θα επανέλθεις στην ενεργό δράση;

Χρειάζομαι άλλους 2 μήνες αποκατάσταση.

-Kαι τέλος Κώστα γιατί Πινγκ-πόνγκ;;

Τύχη, απλή καθαρή τύχη.

Σε ευχαριστούμε πολύ Κώστα και καλή επάνοδο με επιτυχίες σε εσένα και τις ομάδες σου.

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ