Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τις δράσεις του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» στην Αρχαία Αγορά

Κυρίες και κύριοι, αγαπητή Ursula,

Υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια στιγμή ιστορική για την Ευρώπη και την Ελλάδα: στην ουσιαστική αφετηρία των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την ταυτόχρονη έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Είναι -πιστεύω- η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία. Αλλά και η πρώτη μιας νέας εποχής, η οποία, μαζί με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, έχει την υπογραφή και των δικών σας προσπαθειών, κυρία Πρόεδρε. Και γι’ αυτό και σας αξίζουν και συγχαρητήρια αλλά και ευχαριστίες.

Ένα όραμα πολλών ετών, λοιπόν, πριν από μήνες έγινε τολμηρή πρόταση και τώρα αποτελεί πραγματικότητα. Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της.

Μία πρωτοβουλία την οποία, όπως γνωρίζετε, στήριξα εξαρχής μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαίους ηγέτες. Εκείνες οι εθνικές πρωτοπορίες οδήγησαν τελικά, και χάρη στις δικές σας προσπάθειες, σε κοινοτικές επιτυχίες. Και έτσι σήμερα ένα «άβατο» του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος.

Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων.

Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.

Δεν είναι τυχαίο που -εξ όσων γνωρίζουμε- το εθνικό μας σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες. Γιατί θεμελιώνεται πάνω στο πνεύμα των ευρωπαϊκών επιταγών αλλά και πάνω σε τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες: Την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι.

Το δηλώνει άλλωστε και η επιλογή τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευθούν εντός του 2021 να χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών.

Προτάσσεται, δηλαδή, ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έργα με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε συνέχεια πολιτικών που ήδη εξελίσσονται, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση και η δυναμική στήριξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Φίλες και φίλοι, αγαπητή Ursula,

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Γι’ αυτό και εδώ σήμερα θα αρκεστώ στην αναφορά μερικών μόνο πλευρών που δείχνουν, ωστόσο, τις κατευθύνσεις του.

Όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων. Ο τόσο απαραίτητος -όπως απέδειξε και ο Covid- εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων μας. Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση. Και, βέβαια, τα μεγάλα οδικά έργα αλλά και οι επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.

Θα τονίσω, επίσης, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιώνει κάθε λέξη του τίτλου του, γιατί είναι πραγματικά «Εθνικό». Καθώς εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες.

Ταυτόχρονα, συγκροτεί και ένα πλήρες «Σχέδιο». Αφού οι πρωτοβουλίες του είναι καλά μελετημένες και εδράζονται σε πραγματικά δεδομένα. Αλλά ανταποκρίνεται και στον συμβολισμό «Ελλάδα 2.0». Γιατί είναι, πράγματι, η επόμενη εκδοχή της χώρας, είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας.

Κλείνω με μία αναφορά στην Αρχαία Αγορά, στην οποία βρισκόμαστε. Στην «καρδιά» του παρελθόντος μας. Αλλά και στην παντοτινή έδρα της Δημοκρατίας, που σήμερα υποδέχεται ένα σύγχρονο επίτευγμά της: Τον Οδικό Χάρτη για τα κοινά μας βήματα προς την ανάπτυξη. Από όλους και για όλους. Σε λίγο, μάλιστα, σε αυτόν εδώ το χώρο, θα μπορέσουμε να έχουμε μία συζήτηση με πολίτες για το θέμα αυτό.

Απ’ την κλασική εποχή τούτο το πολυσήμαντο τοπόσημο αντιπροσωπεύει την αυγή αλλά και την ακμή του πολιτεύματός μας. Και, ταυτόχρονα, την οικονομική πρόοδο της Αθήνας και την άνθιση του ελληνικού πνεύματος.

Γιατί εδώ, αγαπητή Ursula, ήταν η έδρα της Βουλής των Πεντακοσίων. Εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών αλλά και των δικαστηρίων. Αλλά ήταν και το σημείο στο οποίο έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν τον ελληνικό πολιτισμό και φυσικά επηρέασαν την Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Εδώ ήταν η πλατεία της «Κοινότητας». Γι’ αυτό και ήταν ιερή.

Εικοσιπέντε αιώνες μετά, η Αρχαία Αγορά υποδέχεται τη σύγχρονη Ευρώπη με την ίδια ισχυρή αντίστιξη. Γιατί, όπως και τότε, δικαιότερη ευημερία σημαίνει βαθύτερη Δημοκρατία.

Και η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να εμπνέουν και να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας τις κρατήσουμε, λοιπόν, για οδηγούς και στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε.

Ursula, για μία ακόμα φορά καλώς όρισες στην Αθήνα, καλώς όρισες σε αυτόν τον πολύ ξεχωριστό χώρο.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία - Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον

Με ευχαριστίες ξεκίνησε τον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντελ Λάιεν, ανεβαίνοντας στο βήμα της εκδήλωσης στην Αρχαία Αγορά, για την υποδοχή όπως είπε «εδώ στο λίκνο της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας. Φυσικά η δημοκρατία ανθεί όταν υπάρχει το φιλοσοφικό υπόβαθρο και εδώ ξεκίνησαν όλα».

Προς επίρρωση όσων νωρίτερα είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε: «Σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή και όντως είναι καθοριστικοί οι καιροί που διανύουμε. Μετά από την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας, τώρα σημειώνεται όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Υπάρχει πρόοδος στους εμβολιασμούς, η ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη και μπορούμε πλέον να ξεκινήσουμε να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα και με αυτοπεποίθηση.

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι -το γνωρίζω- ανυπομονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους. Το περιμέναμε τόσον καιρό! Και θέλω να σε ευχαριστήσω Κυριάκο για τη σημαντική συνεισφορά που είχε η ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Το χρησιμοποίησα σήμερα, για το ταξίδι μου».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό τόνισε: «Θυμάμαι πολύ καλά όταν τον Ιανουάριο έθεσες πρώτη φορά την ιδέα αυτή και μου μίλησες για αυτή, είχαμε πει τότε ‘Ναι, αυτό είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε'. Και σήμερα το έχουμε υλοποιήσει σε χρόνο ρεκόρ.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω όμως πώς οι Ευρωπαίοι και εσείς οι Έλληνες δράσατε σε αυτή την πιο σκοτεινή περίοδο της κρίσης, της πανδημίας. Επιδείξατε αποφασιστικότητα, ψυχικό σθένος, αλλά πάνω από όλα πνεύμα αλληλεγγύης. Και αυτές είναι ακριβώς οι αξίες που διαπνέουν το Next Generation EU».

Αναφορικά στη συνέχεια με το πρόγραμμα για την Ανάκαμψη, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως «δεν έχει όμοιο σε μέγεθος αλλά και φιλοδοξία. Είναι μια έκτακτη απάντηση σε μια έκτακτη κρίση. Αναμορφώνουμε την ήπειρό μας για τις επόμενες δεκαετίες, αναφερθήκατε στο τι θα γίνει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0».

Προχωράμε σε άνευ προηγουμένου ψηφιοποίηση των οικονομιών μας. Η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γίνεται πραγματικότητα. Και εξοπλίζουμε τις κοινωνίες μας ώστε να είναι πιο ισχυρές και πιο ανθεκτικές.

Το σχέδιό μας ανέρχεται στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ, σε τρέχουσες τιμές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο ανάκαμψης στην Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ και αυτή είναι η ανάκαμψη που χρειάζεται η Ευρώπη, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον».

Πράσινο φως στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

Και στο σημείο αυτό η κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως το Σχέδιο της Ελλάδας παίρνει το πράσινο φως. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Σήμερα με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το «Ελλάδα 2.0» όπως το ονομάσατε. Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από μια εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις ομάδες μας. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτό. Ήταν εξαιρετική. Έγινε λεπτομερής αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Σχέδιο εκπονήθηκε εδώ, στην Ελλάδα, και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη που θα πετύχουν οι Έλληνες και θα ανήκει στους Έλληνες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα αναδιαμορφώσει βαθιά την ελληνική οικονομία, η οποία θα αγκαλιάσει τη δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που προβλέπει θα συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να καταστεί ισχυρότερη, πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον. Περίπου το 40%, για την ακρίβεια είναι το 37,5% του Σχεδίου, θα στηρίξει τους πράσινους στόχους μας. Για παράδειγμα, από την προστασία του περιβάλλοντος μέσω κτιριακών αναβαθμίσεων μεγάλης κλίμακας για την ενεργειακή αποδοτικότητα, ακόμα πιο σημαντικό, μέσω έργων για καθαρή και βιώσιμη κινητικότητα, ή μέσω της προστασίας της βιοποικιλότητας, με την αποκατάσταση χιλιάδων στρεμμάτων γης, για παράδειγμα στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Το ελληνικό Σχέδιο είναι το ίδιο φιλόδοξο στον δεύτερο πυλώνα, αυτόν της ψηφιοποίησης. Το σχέδιο αφιερώνει πάνω από το 23% στην ψηφιοποίηση και θα υπάρξουν τεράστιες επενδύσεις: επενδύσεις σε δίκτυα 5G -το αναφέρατε κι εσείς- σε υποδομές ευρυζωνικών δικτύων για την διασύνδεση όλης της χώρας. Επενδύσεις στην ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές. Θα ψηφιοποιήσει τη δημόσια διοίκηση για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς όλους, θα δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας. Και βεβαίως θα βελτιώσει τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών, ώστε οι Έλληνες να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται για τις θέσεις εργασίας του αύριο.

Τέλος, το Σχέδιο ενέχει καίριες μεταρρυθμίσεις για τη δημόσια διοίκηση της χώρας, για παράδειγμα στο φορολογικό σύστημα και τη Δικαιοσύνη. Μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στην αγορά εργασίας με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και να δημιουργηθούν δουλειές, νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας για το μέλλον».

«Η δική σας επιτυχία είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία»

Συνολικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πεπεισμένη πως «με αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αυτό το Σχέδιο η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από ποτέ. Εν ολίγοις, το Σχέδιο ξεκάθαρα ικανοποιεί στα απαιτητικά κριτήρια που από κοινού θεσπίσαμε. Είναι φιλόδοξο, είναι διορατικό και -το πιο σημαντικό- θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ελλάδα, τους Έλληνες, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Γιατί, όπως το γνωρίζουμε. το Next Generation EU θα δώσει πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσαν ποτέ να δώσουν 27 μεμονωμένα σχέδια ανάκαμψης.

Η έγκρισή μας σήμερα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αποταμίευση 30,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τα επόμενα χρόνια. Όταν το Σχέδιο εγκριθεί από το Συμβούλιο, θα είμαστε έτοιμοι να εκταμιεύσουμε τα πρώτα κεφάλαια τον Ιούλιο.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε φτάσει στο τέλος αυτού του ταξιδιού. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Η σκληρή δουλειά ξεκινά τώρα. Η εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου της Ελλάδας αποτελεί πρόκληση, αλλά και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία.

Το καλό είναι πως σήμερα Ευρώπη και Ελλάδα είναι μαζί σε αυτό το εγχείρημα. Εμείς οι Ευρωπαίοι αποφασίσαμε να βγούμε από αυτή την κρίση μαζί και να τείνουμε χείρα βοηθείας ο ένας προς τον άλλο. Και μαζί γράφουμε Ιστορία. Για το λόγο αυτό, η δική σας επιτυχία, η επιτυχία της Ελλάδας, είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία. Με υπερηφάνεια και εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό μας μέλλον παραδίδω σε εσένα, Κυριάκο, το Next Generation EU για την Ελλάδα», κατέληξε η κ. φον ντελ Λάιεν.

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ