Τζανακόπουλος για πρώτη κατοικία: Μικρές οι διαφορές με τους πιστωτές, θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας

Για μικρές διαφορές της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Reuters, τονίζοντας πάντως ότι αυτή θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση την Τρίτη το βράδυ διευθετείται οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιτυγχάνεται ο στόχος που ετέθη εξαρχής, για προστασία της λαϊκής κατοικίας και για ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. 

Για πρώτη φορά, όπως είπε, με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο. Για πρώτη φορά προβλέπεται και η επιδότηση δόσης δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις.

Κατηγόρησε δε τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι αυτό «δεν ήταν αμέλεια, αλλά στρατηγική επιλογή».

Στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε: «Η συζήτηση με τους εταίρους έχει προχωρήσει, έχουμε βρει πάρα πολλά κοινά σημεία, υπάρχουν ακόμα κάποιες μικρές διαφορές πάνω σε ζητήματα στα οποία νοήμονες άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές απόψεις».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατέθεσε αργά την Δευτέρα τη νέα νομοθεσία που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μία σειρά κριτηρίων όπως: α)την προστασία πρώτης κατοικίας αξίας έως 250.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και έως 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά β)οικογενειακό εισόδημα 12.500 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 8.500 για τον σύζυγο και κατά 5.000 για κάθε εξαρτώμενο μέλος γ)οι συνολικές καταθέσεις να μην ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

https://m.naftemporiki.gr/

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ