Συνάντηση της ΠτΔ με την Α.Μ. τον Βασιλέα του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι Μεγαλειότατε στην Αθήνα, στην πρώτη σας επίσκεψη για τη συμμετοχή σας στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου. Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να σας καλωσορίσω και να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της με το Xασεμιτικό Βασίλειο.

Οι χώρες μας και οι λαοί μας συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού. Τα στοιχεία αυτά έχουν αποτελέσει τη βάση για πολύ ισχυρές διμερείς σχέσεις που διαρκώς ενδυναμώνονται και οι οποίες βεβαίως στηρίζονται στο κοινό μας όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα.

Σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα επιθυμεί την ενδυνάμωση των σχέσεών της με την Ιορδανία, γιατί βλέπει στη χώρα αυτή έναν πυλώνα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Και στο πρόσωπό σας, Μεγαλειότατε, βλέπει έναν σύγχρονο ηγέτη με δυναμική παρουσία και νηφάλια προσέγγιση και φωνή. Στοιχεία που είναι ιδιαίτερα σημαντικά ενόψει των προκλήσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, στην περιοχή.

Καλώς ορίσατε και πάλι.

ABDULLAH II: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σας λόγια και ευχαριστώ για την ευγενική φιλοξενία. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα και θα ήθελα επί τη ευκαιρία να συγχαρώ εσάς και τους Έλληνες πολίτες για τα 200 χρόνια, τα οποία γιορτάζετε φέτος από την Ελληνική Επανάσταση. Επίσης, φέτος, εμείς, η χώρα μου, γιορτάζουμε έναν αιώνα ανεξαρτησίας.

Βρισκόμαστε εδώ, όπως είπατε, κυρία Πρόεδρε, επί τη ευκαιρία της Τριμερούς, στην οποία συμμετέχουν η χώρα σας, η Ιορδανία και η Κύπρος. Προσβλέπουμε στη διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεών μας, οι οποίες, ούτως ή άλλως, είναι εξαιρετικές. Έχουμε μια μακρά ιστορία συνεργασίας σε διάφορα ζητήματα, όπως και συνεργασία για την αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων, είτε μιλάμε για ζητήματα όπως ο Covid, είτε μιλάμε για ζητήματα όπως το προσφυγικό. Σε κάθε περίπτωση, συνεργαζόμαστε και οικοδομούμε γέφυρες μαζί.

Ιστορικά, πράγματι έχουμε μια στενή ιδιαίτερη σχέση, μια ειδική σχέση και γι’ αυτό ακριβώς είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα ημέρα και τώρα προσβλέπω και στην επερχόμενη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Φεύγοντας, παίρνω μαζί μου ένα μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο συνεργαζόμαστε καλά, θα συνεργαστούμε έτι περαιτέρω εξαιρετικά, διότι μπροστά μας έχουμε ένα μέλλον ενθαρρυντικό. Εξ ου και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, εσάς προσωπικά, την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους Έλληνες πολίτες, τόσο για τη συνεργασία όσο και για την ευγενική φιλοξενία.

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ