Ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ: Γιορτάζοντας την Αμερική

Ο Tom Hanks, ο Bruce Springsteen, η Katy Perry και ο ίδιος ο πρόεδρος: μία παρέα αστέρων γιόρτασε στην Ουάσινγκτον την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν σε μία γιορτή χωρίς κοινό, που μεταδόθηκε από τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και έκλεισε με βροχή πυροτεχνημάτων.

Το σόου «Γιορτάζοντας την Αμερική» (Celebrating America) αντικατέστησε τις καθιερωμένες συναυλίες και χοροεσπερίδες που κανονικά συνοδεύουν κάθε τελετή προεδρικής ορκωμοσίας στην Ουάσινγκτον, αλλά αυτή την φορά παραλήφθηκαν λόγω της πανδημίας.

Στα 90 λεπτά της γιορτής εμφανίσθηκαν τραγουδιστές, αλλά και ένας ντελιβεράς, μία δασκάλα, ένας οκτάχρονος εθελοντής, ο Κάβανο Μπελ.

Διότι η γιορτή τιμούσε τους άνδρες και τις γυναίκες της χώρας «που της έδωσαν δύναμη, που την κίνησαν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», εξήγησε ο οικοδεσπότης Τομ Χανκς.

Στα πόδια του αγάλματος του Αβραάμ Λίνκολν, μπροστά στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, τραγούδησαν ο Bruce Springsteen, ο John Legend και η Katy Perry. Και από κει ο νέος αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε και πάλι στο έθνος.

Οπως και στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση για ενότητα, ζητώντας από τους Αμερικανούς να συσπειρωθούν.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ τίμησαν από κοινού την αμερικανική δημοκρατία.

«Ως Αμερικανούς, περισσότερα είναι αυτά που ενώνουν από όσα μας χωρίζουν», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τον Μπιλ Κλίντον και τον Τζορτζ Μπους.

«Κύριε πρόεδρε, σας εύχομαι επιτυχία. Η επιτυχία σας θα είναι επιτυχία για την χώρα», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους.

Ολα τα τραγούδια που ακούστηκαν είχαν επιλεγεί για να μεταφέρουν ένα θετικό μήνυμα, προσανατολισμένο στο μέλλον, όπως το Feeling Good, που έκανε διάσημη την Nina Simone και ερμηνεύθηκε από τον John Legend.

Η βραδιά έκλεισε με το Firework της Katy Perry, που τραγούδησε κάτω από έναν ουρανό φωτισμένο από τα πυροτεχνήματα.

Ακυρώθηκε με διάταγμα του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από τον ΠΟΥ

Ερχόμενος σε ρήξη με τις πολιτικές του προκατόχου του, ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέστρεψε χθες Τετάρτη, πρώτη ημέρα της θητείας του, τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ακυρώθηκε η διαδικασία που είχε κινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα προχωρούσε στην κίνηση αυτή. Αποφάσισε μάλιστα ότι από σήμερα, τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί στον διεθνή οργανισμό ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος αμερικανός ανοσολόγος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του είχαν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον για εύνοια προς την Κίνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξήρε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τη χώρα του στον διεθνή Οργανισμό, κίνηση που χαρακτήρισε «απόλυτα κρίσιμη» για τον καλύτερο διεθνή συντονισμό στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Καθώς «τα εμβόλια αποτελούν καίριας σημασίας εργαλείο στη μάχη» εναντίον της πανδημίας, η επανένταξη των ΗΠΑ στον ΠΟΥ και η υποστήριξη από την Ουάσινγκτον του μηχανισμού COVAX «θα δώσει ορμή στην προσπάθεια για να εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια για όλες τις χώρες», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ποια είναι η επιστημονική ομάδα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Μεγάλες ελπίδες ήδη έχει δημιουργήσει στην αμερικανική και γενικότερα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα η ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον νέο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε διακριθεί για τις κατ' εξοχήν αντιεπιστημονικές θέσεις του, από τον κορονοϊό μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Ο νέος Πρόεδρος ήδη έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής με τη στελέχωση των επιστημονικών πόστων της κυβέρνησής του με πρόσωπα που χαίρουν εκτίμησης στον επιστημονικό κόσμο, είτε γιατί είναι οι ίδιοι ερευνητές είτε γιατί έχουν εμπειρία σε αυτόν τον χώρο και διάθεση να «ακούνε» τους επιστήμονες. Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν δημιούργησε κιόλας μία νέα θέση συμβούλου για την κλιματική αλλαγή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το «Nature», οι πιο χαρακτηριστικές επιλογές του Τζο Μπάιντεν είναι οι εξής:

- Ο έμπειρος γενετιστής Έρικ Λάντερ επιλέχθηκε ως επιστημονικός σύμβουλος του Προέδρου και επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Πολιτικής για την Τεχνολογία, θέση που για πρώτη φορά ανυψώνεται στην ιεραρχία, ώστε πλέον να συμμετέχει στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. Έχει διατελέσει συμπρόεδρος του προεδρικού Συμβουλίου Συμβούλων Επιστήμης και Τεχνολογίας επί προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής του κοινού βιοϊατρικού ερευνητικού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ. Έπαιξε ρόλο-κλειδί στο Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος και, με βάση τις δημοσιεύσεις του, είναι ένας από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Διαδέχεται τον καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα Κέλβιν Ντρογκεμάγιερ.

- Ο παιδίατρος, νομικός και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων-FDA (1990-97) Ντέιβιντ Κέσλερ αναλαμβάνει υπεύθυνος της Επιχείρησης «Warp Speed» για τη χρηματοδότηση, ανάπτυξη και διάθεση των εμβολίων και θεραπειών Covid-19 στις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ. Διαδέχεται τον ανοσολόγο Μονσέφ Σλάουι, πρώην στέλεχος των φαρμακευτικών εταιρειών GlaxoSmithKline και Moderna.

- Ο βετεράνος σε θέματα Περιβαλλοντικής Εποπτείας Μάικλ Ρέγκαν θα είναι ο νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ). Διαδέχεται τον Άντριου Γουίλερ, που έκανε ό,τι μπορούσε για να περιορίσει την περιβαλλοντική νομοθεσία και την επιρροή των επιστημόνων σε περιβαλλοντικά θέματα.

- Η καθηγήτρια Ροσέλ Γουαλένσκι, ερευνήτρια του ιού HIV στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και υπεύθυνη του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, θα είναι η νέα επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC). Ήδη έχει δώσει έμφαση στην ανάγκη οι αποφάσεις που αφορούν την πανδημία να καθοδηγούνται από την επιστήμη, έχοντας ταχθεί αναφανδόν κατά της ιδέας για γρήγορη «ανοσία της αγέλης» ως μέσου ελέγχου της μετάδοσης του κορονοϊού. Διαδέχεται τον επίσης ερευνητή του HIV και επιδημιολόγο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο οποίος δέθηκε κριτικές ότι επέτρεψε στον Τραμπ να υποσκάψει τον ρόλο του CDC στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

- Ο προβεβλημένος επιστήμονας Φράνσις Κόλινς, πρώην επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρωπίνου Γονιδιώματος, θα παραμείνει επικεφαλής του μεγαλύτερου βιοϊατρικού ερευνητικού φορέα της χώρας, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ). Είχε διοριστεί σε αυτήν τη θέση από τον Ομπάμα το 2009 και ο Τραμπ -περιέργως- τον κράτησε το 2017.

- Η Τζίνα ΜακΚάρθι, ειδική σε θέματα Περιβαλλοντικής Υγείας και Ποιότητας του Αέρα, θα είναι η πρώτη «τσαρίνα» των ΗΠΑ για το κλίμα, η οποία αναλαμβάνει να προωθήσει, με έδρα τον Λευκό Οίκο, την κλιματική ατζέντα του Μπάιντεν. Διετέλεσε επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) επί Ομπάμα την περίοδο 2013-17 και μέχρι τώρα ήταν επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων. Δεν έχει προκάτοχο.

- Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και γερουσιαστής Τζον Κέρι θα είναι το διεθνές «πρόσωπο» των ΗΠΑ και ο ειδικός μόνιμος απεσταλμένος στις διαπραγματεύσεις και δράσεις, παγκοσμίως, για την κλιματική αλλαγή. Θα εργάζεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της διεθνούς Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015. Δεν έχει προκάτοχο σε αυτό το πόστο.

Ο διορισμός ορισμένων από τους υποψήφιους του νέου Προέδρου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει αντίδραση από τους Ρεπουμπλικανούς.

 

Φώτο: Andrew Harnik

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua-AFP-Reuters/ΕΚ/ΠΔΡ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ