Οι προσπάθειες για την αποκάλυψη του μυστηρίου για τον τόπο της ταφής του Καζίμιρ Πουλάσκι (Βαρσοβία ,1745) έφερε στο φως μια άλλη πραγματικότητα. Οι επιστήμονες που εξέτασαν τον τάφο του Πολωνού στρατηγού, που θεωρείται ο οργανωτής του αμερικανικού ιππικού και υπηρέτησε με τον Τζορτζ Ουάσινγκτον στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, βρήκαν μέσα τη σορό μίας γυναίκας: «που πιο θηλυκή δε γινόταν», όπως τόνισαν!

Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες εξετάσεων των οστών του, συμπέραναν πως ο «πατέρας του αμερικανικού ιππικού» πρέπει να είχε διαφυλικά χαρακτηριστικά-μia δυσαρμονία ανάμεσα στο γενετικό-βιολογικό φύλο και τα γεννητικά όργανα. «Είναι ο μόνος τρόπος για να εξηγήσουμε το συνδυασμό των δύο χαρακτηριστικών που βλέπουμε», εξηγεί η ερευνήτρια, Βιρτζίνια Χάτον Έσταρμπρουκ, μιλώντας στο ντοκιμαντέρ «Οι κρυφές ιστορίες των ΗΠΑ: Ο στρατηγός ήταν γυναίκα;», που προβλήθηκε στο κανάλι του ιδρύματος Smithsonian.

Για πάνω από έναν αιώνα παρέμενε άγνωστο εάν ο Πουλάσκι είχε ταφεί στη θάλασσα, ή σε ένα ανώνυμο μνήμα στη Σαβάνα της Πολιτείας της Τζόρτζια. Ο Πολωνός στρατιωτικός, που έφυγε από τη ζωή στα 34 χρόνια του, είχε πολεμήσει εναντίον των Ρώσων στην γενέτειρά του και μετά το διαμελισμό της κατέφυγε στο Παρίσι. Εκεί γνώρισε τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ο οποίος τον έπεισε να πολεμήσει στο πλευρό των δυνάμεων του Ουάσινγκτον. Το 1777 ο νεαρός στρατηγός διέπλευσε τον Ατλαντικό για να πολεμήσει τους Βρετανούς και μετατράπηκε σε εθνικό ήρωα όταν έπεσε μαχόμενος στη μάχη της Σαβάνα το 1783.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ