Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: ακρίβεια στην ενέργεια, μεταναστευτικό τα κυρίως θέματα

Αξιοποίηση της «εργαλειοθήκης» για την ανακούφιση των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ενέργειας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσουν με επείγοντα τρόπο στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της λεγόμενης εργαλειοθήκης για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πολίτες εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης στις τιμές της ενέργειας, αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την πρόσφατη άνοδο των τιμών της ενέργειας και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ιδίως τους ευάλωτους πολίτες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η λεγόμενη εργαλειοθήκη περιέχει χρήσιμα μέτρα, βραχυπρόθεσμα και πιο μακροπρόθεσμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί:

* Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την αγορά στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS), με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν ορισμένες εμπορικές συμπεριφορές απαιτούν περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα.

* Τα κράτη μέλη και η Κομισιόν να κάνουν επειγόντως την καλύτερη δυνατή χρήση της εργαλειοθήκης για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα των καταστάσεων των κρατών μελών.

* Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσουν άμεσα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συνέβαλαν να προσφέρεται ενέργεια σε προσιτή τιμή στα νοικοκυριά και στις εταιρείες, να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ και της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού και υποστήριξη στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κατάστασης σε κάθε κράτος μέλος.

* Την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να εξετάσει πώς θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, αξιοποιώντας τρέχοντα κεφάλαιά της, με σκοπό τη μείωση των μελλοντικών κινδύνων διακοπής και την ικανοποίηση των παγκόσμιων φιλοδοξιών της Ευρώπης για συνδεσιμότητα.

* Το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της 26ης Οκτωβρίου 2021 να προωθήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανέλθει τον Δεκέμβριο, καταλήγει το κείμενο.

Όλες οι χώρες της Ένωσης να βοηθήσουν στη διαχείριση της μετανάστευσης, ζητάει το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο καλεί να μην αποστερηθούν οι μετανάστες τα δικαιώματά τους και η Λιθουανία θέλει φράκτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δράσουν με αλληλεγγύη για να μπορέσουν να διαχειριστούν την αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση και να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη, δήλωσε σήμερα ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

«Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι και προς τις δύο κατευθύνσεις. Το μήνυμα προς τις νότιες χώρες είναι σαφές -σταθεροποιήστε τα σύνορά σας και εμείς θα σας δείξουμε αλληλεγγύη με κεφάλαια για να προστατεύσετε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά σας», δήλωσε ο Ντε Κρο.

«Όμως η αλληλεγγύη πρέπει να πηγαίνει και προς την άλλη κατευθυνση, επειδή δεν μπορεί να συμβαίνει λίγες χώρες να κάνουν όλες τις προσπάθεις για να καλωσορίσουν τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Για να λειτουργήσει αυτό στο ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει όλοι να επιδείξουν αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε από την πλευρά του προσερχόμενος στη σύνοδο πως η ΕΕ πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία για να αντιμετωπίσει την πλεκτάνη της Λευκορωσίας με τη μετανάστευση, χωρίς όμως να στερήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους από τους ανθρώπους που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση και από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει χώρος για βελτίωση», δήλωσε ο Μπετέλ. «Κάθε μέτρο που παίρνουμε πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούμε απλώς να αποστερήσουμε ανθρώπους από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα, το δικαίωμα στο άσυλο. Η εύτακτη μετανάστευση πρέπει να εξακολουθήσει να είναι δυνατή. Είναι ανάγκη να βρούμε τη σωστή ισορροπία», πρόσθεσε.

Για τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα η ΕΕ είναι ανάγκη να διορθώσει γρήγορα τους νόμους της για το άσυλο και να υψώσει ένα φράκτη για να υπερασπιστεί τον εαυτό της βραχυπρόθεσμα από τη Λευκορωσία, για την οποία δήλωσε πως «χρησιμοποιεί σαν όπλο» τη μετανάστευση και σπρώχνει ανθρώπους για να περάσουν μέσα στην ΕΕ.

«Θα πρέπει επίσης να μιλήσουμε για ένα φράκτη στο σύνορο, για τον οποίο υπάρχει εξαιρετική ανάγκη ως βραχυπρόθεσμο μέτρο», δήλωσε ο Ναουσέντα κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών.

«Επειδή ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο. Ίσως υπάρξουν τρεις, τέσσερις, πέντε χιλιάδες μετανάστες που θα βρίσκονται την ίδια στιγμή στα σύνορα ή που θα προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα σε διάφορα μέρη... Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί», πρόσθεσε.

 

Φώτο: OLIVIER HOSLET

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΓΑ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ