Δηλώσεις ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Αγαπητέ μου φίλε Sameh,

Κατ’ αρχάς σε ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σου λόγια. Αισθάνομαι πραγματικά σαν στο σπίτι μου εδώ στο Κάιρο και δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την τελευταία μου επίσκεψη. Ωστόσο,  αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι η συχνότητα των συναντήσεών μας, αλλά η στρατηγική εταιρική σχέση που έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία αναδεικνύεται τόσο κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας, αλλά κυρίως μέσω της υπογραφής δύο πολύ σημαντικών Συμφωνιών, όπως είχες την καλοσύνη να αναφέρεις.

Το Μνημόνιο Κατανόησης  στον τομέα της Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, που υπογράφηκε νωρίτερα στο Υπουργείο Άμυνας. Θα ήθελα δε, να επισημάνω μια βασική πλευρά του Μνημονίου Συμφωνίας.

Βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις διατάξεις του ICAO. Στόχος της υπογραφής αυτού του Μνημονίου Κατανόησης,  είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα συμβάλει στη διάσωση πολύτιμων ανθρώπινων ζωών.

Αλλά στέλνουμε επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι οι ενέργειές μας βασίζονται πάντα στους διεθνείς κανόνες. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε ποτέ να παραβιάσουμε την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών. Σε αντίθεση με αυτό που κάνουν συνεχώς άλλοι στην περιοχή.

Μόλις πριν από λίγο, υπογράφηκε άλλη μια σημαντική Συμφωνία, η Συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα. Από την πλευρά μας, την υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η Συμφωνία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, τον αγροτικό. Προωθεί τη νόμιμη  μετανάστευση.

Στο πλαίσιο αυτό, επίτρεψέ μου να εκφράσω τη βαθιά μας εκτίμηση για τις συνεχείς προσπάθειες της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Η συμβολή της Αιγύπτου θα πρέπει να αναγνωριστεί όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Οι δύο αυτές Συμφωνίες έρχονται να προστεθούν σε μια άλλη σημαντική Συμφωνία που υπογράψαμε μαζί πριν από δύο χρόνια, στο ίδιο κτίριο, για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας. Η Συμφωνία αυτή συνιστά πρότυπο για το πώς πρέπει να συνεργάζονται οι χώρες που επιθυμούν να συνυπάρχουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον. Σεβόμενοι τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτές κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν, μέσω των υποδειγματικών διμερών δεσμών τους, στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μεσόγειο. Και λειτουργούν ως συνδετική γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης και της Αφρικής.

Ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα είναι η διασύνδεση Ευρώπης-Αφρικής, η οποία θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική στην Ευρώπη. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, και φυσικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίτρεψέ μου να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να σας συγχαρώ για τα αποτελέσματα της COP 27, της οποίας προεδρεύσατε επί 20 ημέρες, ιδίως δε, για το Ταμείο «Ζημιών και Απωλειών» για τις Ευάλωτες Χώρες, το οποίο αποτελεί ουσιαστική πρόοδο και το οποίο η Αίγυπτος και εσύ προσωπικά θα αφήσετε ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως την πολύ εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη. Ενημέρωσα τον Υπουργό για την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Λιβύη. Και συμφωνήσαμε αμφότεροι ότι προσβλέπουμε σε συνεργασία με μια εκλεγμένη και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης.

Τέλος, ενημέρωσα για τη συνέχιση των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών. Δυστυχώς, δεν υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο από την τελευταία μας συνάντηση.

Αγαπητέ μου Sameh,
Είναι πάντα μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στο Κάιρο. Ειδικά αυτή την πολύ σημαντική ημέρα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε ευχαριστώ πολύ για την ευγενική σου φιλοξενία.  

----

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ (σχετικά με το αν η υπογραφή του σημερινού Μνημονίου Κατανόησης θα μπορούσε να στείλει μήνυμα στην Τουρκία):

Όπως ανέφερα προηγουμένως, και όπως είπαν και οι Υπουργοί, η Συμφωνία αυτή είναι πρωτίστως μια Συμφωνία για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και για μία από κοινού συνεργασία για να το επιτύχουμε. Τούτου λεχθέντος, αποδεικνύεται ότι, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης, μπορούν να υπογραφούν πολλές Συμφωνίες και να ενισχυθούν πολλές ευκαιρίες.

Είναι σαφές ότι οι χώρες που συνεργάζονται από κοινού και έχουν την ίδια ανάγνωση της κατάστασης μπορούν να επιτύχουν καλύτερη κατανόηση για το τι πρέπει να γίνει για την προστασία της ζωής των πολιτών, αλλά και των άλλων ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο είτε μέσω αεροπλάνου, είτε μέσω πλοίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ