ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ -Τηλεδιάσκεψη για την ευρωπ. οικον. διακυβέρνηση

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλεδιάσκεψη για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, με τη συμμετοχή εθνικών βουλευτών και ευρωβουλευτών

Τηλεδιάσκεψη για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, με τη συμμετοχή εθνικών βουλευτών και ευρωβουλευτών, πραγματοποιήθηκε χθες. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Σταύρος Καλογιάννης και οι βουλευτές κ.κ. Νεοκλής Κρητικός, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, (χώρα που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2021. Εκτός από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας, τις εργασίες χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, η Γενική Διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. κα Kristalina Georgieva, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ομιλία απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κα Christine Lagarde.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλάμβανε δύο μέρη:

- Συζήτηση σε επίπεδο Ολομέλειας για την κλιματική, κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

- Συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπών για τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Σταύρος Καλογιάννης, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών, αναφέρθηκε αρχικά στους ισχυρούς κλυδωνισμούς σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που προκάλεσε η πανδημία, αναγκάζοντας Κυβερνήσεις και ευρωπαϊκούς θεσμούς να επανακαθόρισαν προτεραιότητες και εργαλεία οικονομικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη των εμβολίων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα. Χαιρέτισε την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Κανονισμού για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ώριμο εθνικό προσχέδιο ανάκαμψης, που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: στην πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο τρίπτυχο απασχόληση – δεξιότητες – κοινωνική συνοχή και στις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η έγκρισή του αναμένεται. Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας, ο κ. Καλογιάννης δήλωσε ότι η απότομη άρση των μέτρων στήριξης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Συνεπώς, η δημοσιονομική χαλάρωση πρέπει να συνεχισθεί, σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων χαρακτήρισε μονόδρομο την εσπευσμένη έναρξη των προγραμμάτων ανάκαμψης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής εκταμίευση των κονδυλίων. Επισήμανε ότι απαιτείται γενναία στήριξη των επιχειρήσεων χωρίς διακρίσεις, με όρο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς και διαγραφή των χρεών που συνδέονται με την πανδημία. Αναφορικά με την τηλεργασία, τόνισε την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων και θέσπισης ρύθμισης για το δικαίωμα στην αποσύνδεση.

Ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, επισήμανε ότι οι αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο σηματοδοτούν μεταβολή προς μία περισσότερο ευέλικτη Ευρώπη, προσθέτοντας ότι θα ήταν αρκετά χρήσιμο οι προσωρινές αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και η συνεργασία μεταξύ εθνικών Κοινοβουλίων και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Τόνισε, επίσης, ότι παρά τις πρώτες νίκες κατά της πανδημίας θα πρέπει να επιδειχθεί ετοιμότητα και κατά τα έτη 2021 και 2022, αλλά ενδεχομένως και μετά, για επέκταση των κατάλληλων αποφάσεων.

   

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ