Αποχαιρετιστήρια τελετή προς τιμήν Μέρκελ και Λεβέν στο Ευρ. Συμβούλιο

Ένα αναμνηστικό δώρο προς τιμήν των απερχόμενων μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, προσέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το δώρο είναι μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του κτιρίου Europa, της εμβληματικής έδρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η αναπαράσταση αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ, αποκλειστικά για να τιμήσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποχωρούν.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής είναι η τελευταία για την απερχόμενη Γερμανίδα Καγκελάριο, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία και συμμετοχή σε συνολικά 107 Ευρωπαϊκά Συμβούλια, και ο Σαρλ Μισέλ πραγματοποίησε αποχαιρετιστήρια τελετή προς τιμήν της, κατά την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες επαίνεσαν το πνεύμα συμβιβασμού που η 'Αγκελα Μέρκελ επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια.

"Η αποχώρησή σου από την ευρωπαϊκή σκηνή μας αγγίζει πολιτικά και μας γεμίζει συγκίνηση. Είσαι μνημείο», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, απευθυνόμενος στην 'Αγκελα Μέρκελ για να προσθέσει: «η σύνεσή σου θα λείψει ειδικά στις περίπλοκες στιγμές».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο δήλωσε για την Α. Μέρκελ ότι «επί δεκαέξι χρόνια άφησε το αποτύπωμά της στην Ευρώπη και βοήθησε τους «27» να πάρουν τις σωστές αποφάσεις τις δύσκολες στιγμές», ενώ ο Αυστριακός ομόλογός του έκανε λόγο για «ένα μεγάλο κενό» που αφήνει πίσω της η Μέρκελ, καθώς «η επιρροή της στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μεγάλη». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ δήλωσε ότι η Μέρκελ «πάντα έβρισκε κάτι που μας ένωνε και μας επέτρεπε να πάμε παρακάτω».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ - της Μαρίας Αρώνη

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ