Συνηθίζουμε την 1η Απριλίου κάθε χρονο να λέμε ψέμματα για "το καλό", αλλά συνέβησαν και γεγονότα τα οποία ήταν αληθινά, πέρα ως πέρα κι επηρρέασαν την ιστορία της χώρας μας και του πλανήτη μας...

Όπως:

1081

  Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός. Μικρογραφία από χειρόγραφο του 12ου αι. (Βατικανό)

Ο Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός ανατρέπει τον Νικηφόρο Γ’ και αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ιδρύει τη δυναστεία των Κομνηνών και θα παραμείνει στο θρόνο έως τις 15 Αυγούστου 1118, έχοντας ως συμβασιλέα μετά το 1092 το γιο του, Ιωάννη Β’ Κομνηνό.

1900

   

Ο πρίγκιπας Γεώργιος διορίζεται Ύπατος Αρμοστής στην Κρήτη.

1902

   
Η πείνα εξακολουθεί να ενδημεί στη ρωσική ύπαιθρο. Πεινασμένοι χωρικοί λεηλατούν τις αποθήκες των γαιοκτημόνων στην Πολτάβα και το Χάρκοβο.

  Pierre Marie Pietri photographié par Nadar.

Ιδρύεται στο Παρίσι από τον Πιερ Μπιετρί η Εθνική Ομοσπονδία των Κίτρινων Συνδικάτων, συνδικαλιστική οργάνωση δεξιών αποκλίσεων, που μάχεται τα αριστερά συνδικάτα. Έχει ως έμβλημα ένα κίτρινο βελανίδι κι ένα σπάρτο.

1912

   
Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς, με 3 μέτρα και 47 εκατοστά, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Παναθηναϊκό στάδιο.

1914

   
Ο Εμμανουήλ Μπενάκης αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.

1918

   
Ιδρύεται η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF), με στόλο 998 αεροπλάνων.
 
1939

   
Λήγει και επισήμως ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος.

1944

   
Η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση ζητά από την εξόριστη στην Αίγυπτο ελληνική κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με βάση την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθερώσεως (ΠΕΕΑ). Συγχρόνως, αξιωματικοί και οπλίτες της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας στασιάζουν. Το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν στις 5 Απριλίου και τα πληρώματα πολλών μονάδων του ελληνικού στόλου. Ο πρωθυπουργός Τσουδερός παραιτείται και αντικαθίσταται από τον Σοφοκλή Βενιζέλο, ο οποίος αναθέτει στο ναύαρχο Πέτρο Βούλγαρη την καταστολή της στάσης. Η εξέγερση θα λήξει στις 23 Απριλίου, έπειτα από αιματηρή επέμβαση πιστών στην κυβέρνηση αγημάτων εμβολής.

1945

   
Αρχίζει η δράση της UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) στην Ελλάδα, με την παροχή βοηθείας για την ανασυγκρότηση της χώρας από τον πόλεμο.

1949

   
Ο «Δημοκρατικός Στρατός» (ΔΣΕ) πραγματοποιεί μία μεγάλη όσο και παράτολμη επιχείρηση, τον «Ελιγμό του Γράμμου», και μέσα σε λίγες μέρες ανακαταλαμβάνει τον Γράμμο. Οι απώλειες του Εθνικού Στρατού είναι τεράστιες.

1987

   
Ο Στιβ Νιούμαν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κάνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας.

2001

   
Συλλαμβάνεται ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

   

Τελείται ο πρώτος νόμιμος γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Ολλανδία.

2009

   
Επεισόδια ξεσπούν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών έξω από την Τράπεζα της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν εναντίον του οικονομικού συστήματος, που όπως υποστηρίζουν ληστεύει τους φτωχούς προς όφελος των πλουσίων. Ένας διαδηλωτής πέφτει νεκρός.

2015

   
Ο ιρακινός στρατός, με τη βοήθεια αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών, ανακαταλαμβάνει την πόλη Τικρίτ, σημειώνοντας τη μοναδική μεγάλη νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ως σήμερα.

2017

   
Υψίστη τιμή για το ελληνικό μπάσκετ, καθώς, όπως ανακοινώνεται, ο Νίκος Γκάλης θα εισέλθει τον Σεπτέμβριο στο Πάνθεον του αθλήματος (Hall of Fame) και θα γίνει ο πρώτος έλληνας καλαθοσφαιριστής που θα τύχει αυτής της διάκρισης.

 

Πηγή : "Σαν σημερα"

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ