Το Κοινοβ. του Ην. Βασιλείου ξεκινά διερεύνηση στη Βιομηχανία της Streaming Μουσικής

Η έρευνα θα εξετάσει εάν οι καλλιτέχνες αποζημιώνονται αρκετά από Spotify, Apple Music, Google και άλλα.

Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της βιομηχανίας μουσικής συνεχούς ροής, με έμφαση στο κατά πόσον οι καλλιτέχνες έχουν το δίκαιο μερίδιο των εσόδων τους από πλατφόρμες όπως το Spotify, η Apple Music, η Amazon Music και το Google Play.

Με το συγκεκριμένο είδος μουσικής να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, η έρευνα, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα (15 Οκτωβρίου), θα εξετάσει το ζήτημα του πώς η πολιτική μπορεί να «ευνοήσει πιο δίκαια επιχειρηματικά μοντέλα», σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού (DCMS) του Κοινοβουλίου, η οποία χειρίζεται το όλο θέμα.

Η έρευνα αυξάνει το φάσμα της περαιτέρω ρύθμισης της ροής και επισημαίνει τη μακροπρόθεσμη συζήτηση για τις πλατφόρμες μουσικής ροής. Ενώ υπηρεσίες όπως το Spotify, το οποίο λειτουργεί τώρα σε 92 αγορές, προσφέρουν στους καταναλωτές ευκολία και δίνουν στη μουσική βιομηχανία τη δυνατότητα να προσεγγίζει αγορές σε όλο τον κόσμο ευκολότερα από ποτέ, πολλοί καλλιτέχνες αγωνίζονται να κερδίσουν τα προς το ζην λόγω των χαμηλών πληρωμών ανά ροή.

Ενώ η ροή μουσικής αντιπροσώπευε έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου λιρών πέρυσι - με 114 δισεκατομμύρια ροές μουσικής - οι καλλιτέχνες μπορούν να πληρωθούν μόλις το 13% του εισοδήματος που δημιουργείται από ροές, λέει το Κοινοβούλιο.

«Ενώ η ροή είναι ένα αυξανόμενο και σημαντικό μέρος της μουσικής βιομηχανίας, που συνεισφέρει δισεκατομμύρια στον παγκόσμιο πλούτο, η επιτυχία της δεν μπορεί να αποβεί εις βάρος ταλαντούχων και λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών», λέει ο Julian Knight, πρόεδρος της επιτροπής DCMS. "Ρωτάμε αν τα επιχειρηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται από μεγάλες πλατφόρμες ροής είναι δίκαια για τους συγγραφείς και τους ερμηνευτές που παρέχουν το υλικό."  

Ο έλεγχος θα εξετάσει πώς η βιομηχανία ροής μουσικής θα μπορούσε να περιορίσει το φάσμα των καλλιτεχνών και της μουσικής που μπορούν να βιώσουν οι καταναλωτές. Ο Knight λέει ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες ροής για να προτείνουν μουσική στους χρήστες μπορεί να μεγιστοποιήσουν το εισόδημα για τις πλατφόρμες, αλλά «είναι ένα αμβλύ εργαλείο για να λειτουργήσει σε μια δημιουργική βιομηχανία με αναδυόμενα ταλέντα να κινδυνεύουν να αποτύχουν με το πρώτο εμπόδιο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά μουσικής στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη σε ροή μουσικής, με έσοδα από ροή 802,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019, αύξηση 21,8% από το 2018, σύμφωνα με το IFPI.

Το Κοινοβούλιο ζητά από τους ειδικούς του κλάδου, τους καλλιτέχνες, τις δισκογραφικές εταιρείες και τις πλατφόρμες ροής να βοηθήσουν στην έρευνα υποβάλλοντας γραπτές δηλώσεις έως τις 16 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η επιτροπή αναφέρει ότι θα εξετάσει επίσης εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τη μουσική βιομηχανία από την πειρατεία μετά από τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κοινοβούλιο ασχολείται με τη μουσική βιομηχανία. Πέρυσι, η ίδια Επιτροπή (DCMS) δημοσίευσε ευρήματα διετούς έρευνας στην αγορά ζωντανής μουσικής που περιλάμβανε προειδοποίηση στο κοινό να μην αγοράσει ή να πουλήσει εισιτήρια μέσω του δευτερεύοντος ιστότοπου έκδοσης εισιτηρίων Viagogo. Η έκθεση περιείχε επίσης αποδεικτικά στοιχεία για διάκριση εναντίον δράσεων hip-hop για «αβάσιμους» φόβους σχετικά με την αδειοδότηση και την ασφάλεια.

Το Viagogo, το οποίο είχε απαρνηθεί τους ανακριτές αρνούμενο να επιτρέψει στα στελέχη του να εμφανιστούν ενώπιον του Κοινοβουλίου, έκανε ωστόσο ορισμένες αλλαγές για να συμμορφωθεί με το βρετανικό νόμο μετά την έκδοση της έκθεσης και μια μακροχρόνια δικαστική αγωγή απορρίφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τον Φεβρουάριο, το Viagogo με έδρα το Λονδίνο ολοκλήρωσε την απόκτηση του μεγαλύτερου αντίπαλου του StubHub έναντι 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, τον Ιούνιο, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια έρευνα για τη συγχώνευση που θα μπορούσε να οδηγήσει στο Viagogo να εκχωρήσει το σύνολο ή μέρος της επιχείρησης.

 

Πηγή: billboard.com/Alexei Barrionuevo

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ