To ΑΠΘ αναγορεύει Επίτιμο Διδάκτορα τον «Πατέρα της Πράσινης Χημείας» Paul T. Anastas

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο διευθυντής του Κέντρου Πράσινης Χημείας και Πράσινης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Yale, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας Paul T. Anastas. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο καθηγητής Paul T. Anastas, ο οποίος θα μιλήσει στην τελετή αναγόρευσής του για την «πράσινη χημεία για έναν βιώσιμο κόσμο» («Green Chemistry for a Sustainable World») είναι επιστήμονας, συγγραφέας, επιχειρηματίας, έχει υπηρετήσει σε δημόσιους φορείς και σήμερα είναι Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας και Διευθυντής του Κέντρου Πράσινης Χημείας και Πράσινης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Yale. Είναι ευρύτερα γνωστός ως ο «Πατέρας της Πράσινης Χημείας». Μαζί με τον John Warner στο βιβλίο τους, με τίτλο «Green Chemistry: Theory and Practice», το 1998, εισήγαγαν τις «12 Αρχές της Πράσινης Χημείας», οι οποίες έχουν επηρεάσει και διαμορφώσει τα προγράμματα σπουδών και την ακαδημαϊκή έρευνα σε όλο τον κόσμο. Επίσης, έχουν αλλάξει το πρόσωπο και την αντίληψη για την Χημεία ως μία «παλιά» επιστήμη, καθώς και τον τρόπο που εφαρμόζεται στην βιομηχανία για την παραγωγή αναγκαίων αγαθών, όπως φάρμακα, καύσιμα, πλαστικά κ.ά.

Γεννήθηκε το 1962, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Η οικογένεια του προέρχεται από την Νάουσα της Μακεδονίας. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (1984) και έχει λάβει το Διδακτορικό του Δίπλωμα στην Οργανική Χημεία (1989). Έχει υπηρετήσει για περισσότερα από 15 χρόνια σε κυβερνητικούς οργανισμούς, με αποκορύφωμα τον διορισμό του από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την Γερουσία των ΗΠΑ, ως Βοηθό Διαχειριστή και Υπεύθυνο Έρευνας & Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) των ΗΠΑ (2009-2012). Το 2007 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως Καθηγητής στην Πράσινη Χημεία στο Πανεπιστήμιο Yale.

Όσον αφορά στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά επιτεύγματα του καθηγητή Paul Anastas, έχει περισσότερες από 200 εργασίες σε διεθνή περιοδικά υψηλού δείκτη απήχησης, με περισσότερες από 35.000 αναφορές (Google Scholar). Έχει γράψει 12 κεφάλαια σε βιβλία, 14 βιβλία (ως συγγραφέας ή συντάκτης) και 6 πατέντες.

Η έρευνά του εστιάζει κυρίως σε καινοτόμες συνθετικές μεθοδολογίες και στην ανάπτυξη νέων καταλυτών για τη μετατροπή της βιομάζας και του διοξειδίου του άνθρακα σε πολύτιμα προϊόντα, καθώς και στον σχεδιασμό διεργασιών που μειώνουν την εγγενή τοξικότητα διαφόρων κατηγοριών χημικών ουσιών. Έχει επιδείξει, επίσης, σημαντική επιχειρηματική πρωτοβουλία συν-ιδρύοντας νεοφυείς επιχειρήσεις ή συμβουλεύοντας μεγάλες εταιρείες στον χώρο της βιώσιμης παραγωγής ασφαλέστερων χημικών και συναφών προϊόντων.

Πέραν της διεθνούς επιστημονικής καταξίωσής του, ίσως η σημαντικότερη προσφορά του στην Επιστήμη της Χημείας, έγκειται στην υιοθέτηση και καθιέρωση των Αρχών της Πράσινης Χημείας, τόσο στην έρευνα και την βιομηχανική παραγωγή, όσο και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, με απώτερο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

 

Φώτο O Πολ Αναατάς (Twitter) 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ