Τακτικό μέλος της Ακαδημίας της Ευρ. εξελέγη η αν. καθηγήτρια του Τμήμ. Φιλολ. του ΑΠΘ Σ. Ξενοφώντος

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης (Academia Europaea) στην τάξη Κλασικών και Ανατολικών Σπουδών εξελέγη η αν. καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Σοφία Ξενοφώντος.

Η Σοφία Ξενοφώντος είναι ένα από τα νεαρότερα τακτικά μέλη της Ακαδημίας, η μόνη γυναίκα κλασική φιλόλογος από την Ελλάδα που εκλέγεται μέλος της Academia Europaea και η πρώτη Κύπρια επιστήμονας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, η οποία γίνεται μέλος της Ακαδημίας όχι μόνο στις κλασικές σπουδές αλλά και σε όλες τις τάξεις των ανθρωπιστικών επιστημών.

Η Academia Europaea ιδρύθηκε το 1988 και είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός, με διακεκριμένους ερευνητές διεθνούς εμβελείας από όλους τους τομείς των επιστημών, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων βραβευθέντων με το Βραβείο Nobel (Nobel Laureates). Το μοναδικό κριτήριο εκλογής είναι η «αποδεδειγμένη επιστημονική αριστεία στο πεδίο του υποψηφίου».

Επιβεβαίωση της διεθνούς αναγνώρισης της κυρίας Ξενοφώντος χαρακτήρισε τη σημαντική αυτή διάκριση ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας. «Το γεγονός ότι η εκλογή στην Academia Europaea προκύπτει μετά από πρόταση μελών της Ακαδημίας, αυστηρή κρίση του επιστημονικού έργου του κάθε υποψήφιου και επικύρωση από τα αρμόδια όργανα της Ακαδημίας, επιβεβαιώνει τη διεθνή αναγνώριση της Σοφίας Ξενοφώντος από την επιστημονική κοινότητα και τον σημαντικό αντίκτυπο της έρευνάς της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φείδας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ακαδημίας της Ευρώπης, Καθηγήτρια Marja Makarow, συνεχάρη την κυρία Ξενοφώντος για την επιτυχία της στην ανταγωνιστική εκλογική διαδικασία, μεταξύ 600 υποψηφιοτήτων και τόνισε ότι το Συμβούλιο της Ακαδημίας επαίνεσε την προσφορά της στην προαγωγή της κλασικής και βυζαντινής φιλολογίας, μέσω του πρωτότυπου δημοσιευμένου έργου της και της δράσης της στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ