Συναυλία μελοποιημένης ποίησης και συγχρόνως μουσική παράσταση με τίτλο «Σήκω να παλέψεις τον καιρό…» πραγματοποιείται αύριο (30/1) στο κινηματοθέατρο «Αστόρια» στο Ηράκλειο.

Κύρια συντελεστρια του σπουδαίου, όπως αναμένεται, καλλιτεχνικού γεγονότος  είναι η  νέα βραβευμένη συνθέτης και πιανίστρια Λίνα Ζάχαρη, η οποία συνεργάζεται  για αυτό με την χορωδία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, «Ο Άγιος Δημήτριος», και έχει ως  σολίστ την Ιωάννα Φόρτη και μικρό οργανικό σύνολο, υπό την διεύθυνση του Νίκου Αντωνακάκη.

Πρόκειται για μοναδική συναυλία, με μελοποιημένα ποιήματα αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων ποιητών που μιλούν για τον έρωτα και το θάνατο έως το ευμετάβλητο της ανθρώπινης ζωής και θέτουν βαθείς προβληματισμούς. Η μουσική είναι της ίδιας της Λίνας Ζάχαρη και  τα ποιήματα έρχεται να ερμηνεύσει με τον δικό της μοναδικά αισθαντικό τρόπο η Ιωάννα Φόρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα τραγούδια που θα ακουστούν έχουν αποσπάσει βραβείο για τη μελοποίησή τους από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η είσοδος στη συναυλία, η οποία οργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης,  είναι δωρεάν για τους πολίτες και είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 20:30.

Με αφορμή την επικείμενη πραγματοποίηση της συναυλίας, χθες οι συντελεστές της μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού κ. Κώστα Φασουλάκη, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

 «Με ιδιαίτερη χαρά οργανώνουμε και στηρίζουμε αυτή τη σπουδαία συναυλία», επισήμανε ο κύριος Φασουλάκης και πρόσθεσε: «Η Κρήτη έχει ένα αστείρευτα μεγάλο έμψυχο δυναμικό στο χώρο της τέχνης, της μουσικής. Συνεχίζοντας έτσι, στηρίζουμε τα νέα παιδιά τους νέους καλλιτέχνες συνολικά στην Κρήτη στον τομέα του Πολιτισμού».

Από την πλευρά της η κυρία Ζάχαρη τόνισε, μεταξύ άλλων:  «Νιώθω πολύ μεγάλη χαρά για την  παρουσίαση αυτών των τραγουδιών, αλλά και τιμή, καθώς θα τα ερμηνεύσει, με τον μοναδικά αισθαντικό της τρόπο, η Ιωάννα Φόρτη, την οποία ευχαριστώ θερμά που με στηρίζει σε αυτά τα πρώτα μου βήματα. Ευχαριστώ θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξη προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σημαντική εκδήλωση, και καλούμε τον κόσμο να την παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο.  Η ενασχόληση με τη μελοποίηση ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια. Είναι ένας τρόπος αποτύπωσης των συναισθημάτων που νιώθω διαβάζοντας ένα ποίημα, που πραγματεύεται ιδέες όπως αυτές του έρωτα, του θανάτου, ή θέτει βαθείς προβληματισμούς σχετικά με την πολιτική ή το ευμετάβλητο της ανθρώπινης ζωής».

            Η ερμηνεύτρια κ. Ιωάννα Φόρτη, δήλωσε: «Χάρηκα πάρα πολύ για την πρόσκληση αυτή, είναι μεγάλη πρόκληση για μένα να συνεργάζομαι με πολύ νέους ανθρώπους σαν την Λίνα. Επίσης συγκινήθηκα πάρα πολύ με αυτή την πρόταση και όταν ήρθα ξεκινήσαμε τις πρόβες και κατάλαβα πόσο ελπιδοφόρο και αναζωογονητικό είναι νέοι άνθρωποι να ασχολούνται με τέτοιου είδους έργα. Αξίζει ο κόσμος να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, είναι πάρα πολύ ταλαντούχα η Λίνα νομίζω ότι έχει μέλλον μπροστά της και θα είμαι εδώ δίπλα να ενισχύω όποτε χρειάζεται».

               

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ