Συνάντηση της υπ. Πολιτισμού με τον υφυπ. Εξωτ. του Αφγανιστάν

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο της τον υφυπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Meerwais Nab, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι δύο συνομιλητές αναφέρθηκαν στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στην παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στο Αφγανιστάν μέχρι και σήμερα.

Όπως ανέφερε η κυρία Μενδώνη, «το Αφγανιστάν και ο πολιτισμός του μας είναι οικεία. Από το Δημοτικό μαθαίναμε την Βακτριανή και την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο λαός σας έχει αφομοιώσει τον ελληνικό πολιτισμό εδώ και αιώνες. Είναι συγκινητικό μπαίνοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καμπούλ να βλέπεις εκτεθειμένες ελληνικές επιγραφές. Μετά τη συμφωνία που θα υπογραφεί αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών αρχίζει μία νέα εποχή στη συνεργασία Ελλάδας και Αφγανιστάν και στον τομέα του Πολιτισμού. Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει την ομπρέλα για την εμβάθυνση των πολιτιστικών μας σχέσεων».

Από την πλευρά του, ο κ. Nab σημείωσε ότι «το Αφγανιστάν γνωρίζει καλά τον ελληνικό πολιτισμό από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ελληνική ιστορία και η φιλοσοφία έχουν ισχυρές βάσεις στην αφγανική παιδεία. Η ιστορία της ελληνοβακτριανής είναι κοινή γνώση. Μέχρι και σήμερα, 22 αφγανικές πόλεις έχουν ελληνικά ονόματα».

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Καμπούλ, καθώς και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την προστασία και συντήρηση αρχαιοτήτων με την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων ή μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων.

Ο κ. Nab εξέφρασε την επιθυμία της αφγανικής κυβέρνησης για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της Αρχαιολογίας, καθώς για τη συνεργασία μεταξύ των αρχαιολογικών τμημάτων των πανεπιστημίων των δύο χωρών. Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε ότι είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα Αφγανοί αρχαιολόγοι, συντηρητές και φοιτητές αρχαιολογίας από το Αφγανιστάν, προκειμένου να λάβουν μέρος σε ανασκαφές και σεμινάρια, που αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και σημείωσε ότι η αρμοδιότητα για την συνεργασία με τα πανεπιστημιακά τμήματα Αρχαιολογίας ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας. Ο Αφγανός υφυπουργός ευχαρίστησε για τη διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύει η Ελλάδα σημειώνοντας ότι ζήτησε τη συγκεκριμένη συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν οδηγιών του Αφγανού Προέδρου Ashraf Ghani, στον οποίο θα αναφέρει τα αποτελέσματά της.  

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ