Απεβίωσε σήμερα ο βραβευμένος με Νόμπελ ρώσος φυσικός Ζόρες Αλφέροφ, σε ηλικία 88 ετών.

 
Όπως ανακοίνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας σήμερα, ο βραβευμένος το 2000 με Νόμπελ Φυσικής επιστήμονας απεβίωσε στην Αγία Πετρούπολη.

O Αλφέροφ ήταν ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και διετέλεσε βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου, καθώς και πρύτανης του Ακαδημαϊκού Πανεπιστημίου της Ρωσίας.

Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την ανάπτυξη των ετεροδομών των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε υψηλές ταχύτητες και οπτικοηλεκτρονική.

Με τις έρευνές του ο ρώσος επιστήμονας συνετέλεσε σημαντικά στην ανάπτυξη των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, που αποτελούν τη βάση για τεχνολογικά επιτεύγματα όπως η κινητή τηλεφωνία, τα Blu Ray, τα DVD και τα CD players και οι υπολογιστές.

Είχε μοιραστεί το σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια έπαθλο με δύο αμερικανούς επιστήμονες, τον Χέρμπερτ Κρέμερ και τον Τζακ Κίλμπι.

Γεννημένος το 1930 στη Λευκορωσία, τότε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, ο Αλφέροφ ήταν θερμός υποστηρικτής του κομμουνισμού.

Χάρη στο έργο του είχε τιμηθεί πολλές φορές με επιστημονικά βραβεία και ήταν επίτιμο μέλος ερευνητικών ινστιτούτων, ανάμεσά τους και της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ήταν ο πρώτος Ρώσος που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ μετά το 1990, όταν είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Αλφέροφ είχε πάρει το όνομά του από ένα γάλλο σοσιαλιστή, τον Ζαν Ζορέ, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ονομαζόταν Μαρξ από τον Καρλ Μαρξ.

Στην ομιλία που είχε εκφωνήσει κατά την παραλαβή του βραβείου Νόμπελ, αναφερόμενος στη Φυσική, είχε επισημάνει τα πολλά οφέλη αλλά και τα δεινά για την ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα, και είχε προειδοποιήσει ότι τα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να γίνουν εργαλείο εκμετάλλευσης στα λάθος χέρια.

«Η γνώση είναι εξουσία, αλλά η εξουσία πρέπει να βασίζεται στη γνώση» είχε πει.

https://www.in.gr/

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ