Ο Ρομάν Πολάνσκι απαλλάχθηκε στη δίκη του για δυσφήμηση της ηθοποιού Σάρλοτ Λιούις

Ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι απαλλάχθηκε σήμερα από δικαστήριο του Παρισιού, στο οποίο εκδικαζόταν η μήνυση για δυσφήμηση που είχε υποβάλει σε βάρος του η βρετανίδα ηθοποιός Σάρλοτ Λιούις.

Ο 90χρονος σκηνοθέτης, ο οποίος κατηγορείται από γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Σάρλοτ Λιούις, για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς, είχε χαρακτηρίσει «φρικτά ψεύδη» τις κατηγορίες αυτής της τελευταίας.

Οι δικαστές δεν έπρεπε να αποφανθούν αν ο Ρομάν Πολάνσκι είχε βιάσει ή όχι τη βρετανίδα ηθοποιό, αλλά μόνο αν είχε κάνει ή όχι καταχρηστική χρήση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης σε συνέντευξή του που είχε δημοσιευθεί το Δεκέμβριο 2019 από το περιοδικό Paris Match.

Στη συνέντευξη αυτή, ο σκηνοθέτης του «Μωρού της Ρόσμαρι» είχε χαρακτηρίσει «φρικτά ψεύδη»τις κατηγορίες της ηθοποιού.

«Το πρώτο προσόν ενός καλού ψεύτη είναι η εξαιρετική μνήμη. Αναφέρουν πάντα την Σάρλοτ Λιούις στον κατάλογο των γυναικών που με κατηγορούν χωρίς ποτέ να επισημάνουν τις αντιφάσεις της», είχε προσθέσει.

Το 2010, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Φεστιβάλ των Καννών, η Σάρλοτ Λιούις είχε αφηγηθεί πως είχε δεχθεί επίθεση στο πλαίσιο ενός κάστινγκ που είχε οργανωθεί στο σπίτι του Ρομάν Πολάνσκι, το 1983 στο Παρίσι, όταν ήταν 16 ετών.

Για να καταδείξουν τις «αντιφάσεις», σύμφωνα με τους ίδιους, της μηνύτριας, οι δικηγόροι του Ρομάν Πολάνσκι είχαν ξεθάψει στη διάρκεια της δίκης μια συνέντευξη που η ηθοποιός είχε δώσει το 1999 στην ταμπλόιντ εφημερίδα News of the World και στην οποία εξέφραζε το θαυμασμό της για τον σκηνοθέτη, ο οποίος το 1986 της είχε εμπιστευθεί ένα ρόλο στην ταινία του «Πειρατές».

 

Φώτο: Ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι (Aρχείο)

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΓΑ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ