"Κόρη Αδάμαστη" η νέα δισκογραφική δουλειά των Γ. και Ν. Στρατάκη

Τα δυο αδέρφια από την Κρήτη ερμηνεύουν έντεκα ξεχωριστές συνθέσεις του σπουδαίου Λουκά Θάνου από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Πάνου Δημητρόπουλου.

"Από τον Αισχύλο στον Δημητρόπουλο, μέσα από τον Παλαμά, τον Καρυωτάκη, τον Βάρναλη, τον Βρεττάκο, τον Χριστοδούλου, τον Καμπανέλη, ασκήθηκα. Από τον Ξυλούρη στον Στρατάκη και τον Στρατάκη, μέσα από την Καραθανάση, τον Ψαραντώνη, τον Χαρούλη, τον Σιόλα, τον Γισδάκη, τον Προδρόμου… σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσω την ανάσα της ποίησης, ασκήθηκα, μήπως και δαμάσω την Αδάμαστη Κόρη και να, που φτάσαμε ως εδώ.
Η λαμπρότητα του ήχου, η απόφαση της σιωπής, πότε, γιατί και πώς, ολισθαίνοντας αποφασιστικά προς την αναπόφευκτη αρχή μιας μοιραίας μα βέβαιης επανεκκίνησης, προς την οργή τον κίνδυνο και την ανάγκη, προς την ζωή, το φώς, που ήλθε από το σκοτάδι μόνο, σαν το τίποτα που έγινε κάτι, σαν την σιωπή στον ήχο των γέλιων του καλοκαιριού, ασκήθηκα και να, που φτάσαμε ως εδώ, ως την αδάμαστη κόρη του Πάνου με την κραυγή του Γιώργου και την αισθαντικότητα του Νίκου που χάιδεψε τα όργανα και γέννησαν τον ήχο και να, που φτάσαμε ως εδώ, ως την μητέρα των αγριμιών, την Κόρη την Αδάμαστη, απλώνοντας το χέρι της καρδιάς, της Καρδιάς.

Λουκάς Θάνος

Αθήνα 20 του Απρίλη του 2020"

Είναι στιγμές που οι λέξεις δεν περιγράφουν τα συναισθήματα. Τον κ. Λουκά Θάνο τον έχω στο μυαλό μου ως τον συνθέτη που με γέμισε συναισθήματα στην πιο αθώα ηλικία μου, συναισθήματα που προσπαθούσα και προσπαθώ μέχρι σήμερα να τα κρατώ βαθειά μέσα στη ψυχή μου με μεγάλη προσοχή γιατί με κρατάνε σε επαφή με εκείνη την εποχή. Εκεί ανέτρεξα να βρω το θάρρος να αγγίξω το νέο του έργο που μου εμπιστεύτηκε να ντύσω ενορχηστρωτικά και να ερμηνεύσω μαζί με τον αδερφό μου σε ποίηση του καλου φίλου μας Πάνου Δημητρόπουλου. Η χαρά μου μεγάλη, η τιμή μεγαλύτερη.

Νίκος Στρατάκης 1 Ιουνίου 2020

VOREIOS ANEMOMILOS -NORTHERNPINWHEEL

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ