Το 1645 οι Τούρκοι με πρόφαση πειρατική επιδρομή αποβιβάσθηκαν στα Χανιά και χρειάστηκαν δύο χρόνια να φθάσουν μέχρι την Σητεία. Για είκοσι δύο ακόμη χρόνια πολιορκούσαν το Ηράκλειο, η μεγαλύτερη πολιορκία που έχει καταγράψει η παγκόσμια ιστορία. Αυτό το σημαντικό για την Ιστορία της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γεγονός είναι το θέμα της τρίτης ομιλίας του κύκλου των οκτώ ομιλιών, με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Και η νέα ομιλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου  και ώρα 18:00, θα έχει θέμα « Ο Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669»   και θα γίνει από την  ξεναγό και συγγραφέα βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου κ. Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, η οποία, μαζί με το Μουσείο, διοργανώνουν τη συγκεκριμένη σειρά ομιλιών.

   

Η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Τούρκους υπήρξε η  μακρόχρονη και αιματηρότατη πάλη, ουσιαστικά δύο κόσμων και δύο πολιτισμών· της Χριστιανικής Βενετίας και της Ισλαμικής Αυτοκρατορίας. Με την κατάληψη της πόλης, 24 Σεπτεμβρίου 1669, έπεσε και ο τελευταίος προμαχώνας της  Χριστιανικής  Ανατολής. Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους έθεσε τέλος στην Κρητική Αναγέννηση. Ο κρητικός λαός και ο κρητικός πολιτισμός περιέπεσαν σε βαθύ σκότος. Με τα γεγονότα και για τα γεγονότα του «Κρητικού πολέμου» ασχολήθηκαν πολλοί, όπως ο Μαρίνος Τζάνε  Μπουνιαλής.

Η ομιλία, όπως και όλες του κύκλου, συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ