63o ΦΚΘ: Η κορυφαία casting director Ντ. Μακγουίλιαμς που επέλεξε ηθοποιούς για 100 ταινίες μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι μια από τις κορυφαίες casting director στον κόσμο. Έχει επιλέξει ηθοποιούς για εκατοντάδες ταινίες που έχουν γυριστεί στην Ευρώπη και την Αμερική, ανάμεσά τους και 14 ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Η Ντέμπι Μακγουίλιαμς μαζί με την ανιψιά και στενή συνεργάτιδά της, Τζεμάιμα ΜακΓουίλιαμς, βρίσκόνται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραστούν σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 63oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε η φημισμένη βρετανή casting director στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκάλυψε ποιος από τους ηθοποιούς που έχουν ενσαρκώσει τον χαρακτήρα του θρυλικού πράκτορα 007, είναι ο αγαπημένος της, τι ήταν αυτό που είδε στην Ελληνίδα ηθοποιό Τόνια Σωτηροπούλου και την επέλεξε να υποδυθεί ένα από τα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ, στην ταινία Skyfall το 2012, αλλά και τι την εντυπωσίασε περισσότερο από όλα, στη Θεσσαλονίκη.

   

«Η επιλογή των ηθοποιών για μια ταινία είναι ενστικτώδης, όταν τον βλέπεις γνωρίζεις ότι είναι αυτός ή αυτή που ψάχνεις, βέβαια εξαρτάται και από τον ρόλο, από το έργο και περισσότερο από το θέμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε. Η τελική απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά του σκηνοθέτη και εμείς έχουμε την ελπίδα να τον δούμε να κινείται στη σωστή κατεύθυνση», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διάσημη casting director, Ντέμπι Μακγουίλιαμς.

Στην ερώτηση ποιος είναι ο αγαπημένος της πράκτορας 007 Τζέιμς Μποντ, απάντησε ξεκάθαρα και απόλυτα, «αναμφίβολα ο Ντάνιελ Κρεγκ» καθώς όπως εξήγησε και στην εκδήλωση, «η πιο δύσκολη μετάβαση από ηθοποιό σε ηθοποιό, στον ρόλο του πράκτορα 007 ήταν αυτή του Nτάνιελ Κρεγκ και αυτό διότι δεν ήταν μια δημοφιλής επιλογή σε σχέση με τις προηγούμενες, ήταν ηθοποιός στο θέατρο και σε μικρότερες παραγωγές ταινιών. Στο ‘'Casino Royale'' που είναι η αγαπημένη μου ταινία από τη σειρά ταινιών Τζειμς Μποντ, ήταν πραγματικά εκπληκτικός. Πιστεύω ότι έκανε εξαιρετική δουλειά. Βέβαια θεωρώ ότι και η επόμενη μετάβαση θα είναι απίστευτη».

Το παρόν στην εκδήλωση του 63oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Casting: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον- Μasterclass των Ντέμπι και Τζεμάιμα Μακγουίλιαμς», που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας Ολύμπιον, έδωσε και η ηθοποιός Τόνια Σωτηροπούλου, η οποία όταν πήρε το λόγο, ευχαρίστησε τη διάσημη casting director που την επέλεξε ως ένα από τα κορίτσια του Τζέημς Μποντ και της έδωσε μια ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια εξαιρετική ταινία, που ουσιαστικά άλλαξε τη ζωή της.

Μάλιστα αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε μαζί της είπε πως, « ήταν πριν από δέκα χρόνια, ζούσα στο Λονδίνο και ήμουν 24 ετών. Ο ατζέντης μου, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι κάνεις καστινγκ για μια σημαντική, μυστική ταινία. Όταν μου έστειλε τη σκηνή είδα ότι δεν υπήρχαν λόγια και αποφάσισα να έρθω. Όταν άνοιξα την πόρτα είδα τόσα πολλά πανέμορφα κορίτσια. Περίμενα τη σειρά μου και ήμουν τόσο πολύ αγχωμένη που πίστευα ότι θα τα πάω χάλια. Εσύ όμως ήσουν τόσο γλυκιά και καλή και όταν πλησίασα, ήρθε κοντά μου το σκυλί σου ένα μαύρο λαμπραντόρ, σε χαιρέτισα γρήγορα και ασχολήθηκα μαζί του. Μου ζήτησες απλώς να καθίσω στον καναπέ και να υποδυθώ πως είμαι ερωτευμένη και ότι ο αγαπημένος μου φεύγει και αυτό με πληγώνει. Κοίταξα όπως μου ζήτησες και στη συνέχεια πήρα τον ρόλο και σε ευχαριστώ πολύ γι' αυτό».

Αναφερόμενη στην επιλογή της Τόνιας Σωτηροπούλου η Ντέμπι Μακγουίλιαμς υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η Ελληνίδα ηθοποιός, «ήταν αξιαγάπητη, όταν δεις το κατάλληλο άτομο το αναγνωρίζεις αμέσως. Θα πρέπει να ένιωσε θερμή υποδοχή μεταξύ των όμορφων κοριτσιών, μέσα στον χώρο. Όμως δεν αρκεί μόνο η ομορφιά, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και κάτι το ιδιαίτερο και η Τόνια το είχε, ήταν αυτό που ψάχναμε».

Στην ερώτηση σε πόσες ταινίες ήταν η casting director, χαμογελώντας απάντησε ότι, «πρέπει να είναι πάνω από 100» και μαζί με την ανιψιά και στενή συνεργάτιδά της, Τζεμάιμα ΜακΓουίλιαμς, απαντώντας ποιος είναι ο αγαπημένος τους ηθοποιός, συμφώνησαν πως από όλους τους ηθοποιούς ξεχωρίζουν τον Ιρλανδό 'Αντριου Σκοτ (Andrew Scott) που έγινε περισσότερο δημοφιλής για τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά του BBC Sherlock, όπου υποδύεται τον Jim Moriarty. «Ένας από τους αγαπημένους μας, για τον οποίο θα μιλήσουμε πολύ στο μέλλον, είναι ο Ιρλανδός ηθοποιός Andrew Scott. Είναι ένας από τους πιο αστείους και ταλαντούχους ηθοποιούς στον κόσμο και είναι πραγματικά απίθανος. Έχει την ικανότητα να παίζει με ευκολία σε διαφορετικούς ρόλους», επισήμαναν.

Όπως η ίδια ανέφερε, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και όπως συμπέρανε, «Όλοι είναι πολύ γενναιόδωροι, ευγενικοί. Είναι υπέροχα στη Θεσσαλονίκη, όλοι είναι φιλόξενοι, γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους. Αυτό που με εντυπωσίασε όμως πολύ είναι το φαγητό, είναι υπέροχο και εμείς απολαύσαμε πολύ ψαρί».

Σχολιάζοντας τα πρόσωπα που αναδύονται στον χώρο της υποκριτικής, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Τζεμάιμα Μακγουίλιαμς, επισήμανε πως, «κάποιες φορές αυτό λειτουργεί. Υπάρχουν πρόσωπα που αναδύονται μέσα από τη φήμη που βλέπουμε στην οθόνη, αλλά η ηθοποιία είναι ένα ιδιαίτερο επάγγελμα και απαιτεί εκπαίδευση για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου. Για να κάνεις κάτι θα πρέπει να έχεις πολύ στήριξη και κάποιο επίπεδο εκπαίδευσης. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν και το κάνουν. Από ότι γνωρίζουμε οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς, δεν έχουν μια κανονική εκπαίδευση για να γίνουν πετυχημένοι. Ωστόσο, οι νέοι άνθρωποι θέλουν να δουν του ήρωες τους από το YouTube στην οθόνη του σινεμά και η μετάβαση από την μικρή στην μεγάλη οθόνη δεν είναι συχνά τόσο πετυχημένη».

Η φημισμένη βρετανή casting director, Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς μαζί με την ανηψιά της και Τζεμάιμα Μακγουίλιαμς, είναι δύο σπουδαίες επαγγελματίες του casting που εκπροσωπούν δυο διαφορετικές γενιές. Στην κατάμεστη αίθουσα «Παύλος Ζάννας Ολύμπιον», έδωσαν τη δυνατότητα σε όσους συμμετείχαν στο Μasterclass, να κάνουν μια αναδρομή του casting στην Ευρώπη και την Αμερική και να καταλάβουν μέσα από παραδείγματα ηθοποιών και ταινιών, πως εξελίσσεται η υποκριτική και πόσο ενεργά, ο σημαντικός τομέας του casting, συντελεί στη δημιουργία εκπληκτικών κινηματογραφικών ταινιών μεγάλων και μικρότερων παραγωγών.

 

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ