Έκθεση για τις «Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα»

Κοινή παρουσίαση έκθεσης με τίτλο «Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα» συνδιοργανώνουν το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και το Επιγραφικό Μουσείο, από τις 16 Μαΐου. Παρουσιάζεται στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων των δύο μουσείων, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Η πρωτότυπη «ανάγνωση» που προτείνει αυτή η διπλή παρουσίαση στον επισκέπτη, έγκειται στην εξερεύνηση της πρώιμης εγκατάστασης των Εβραίων στην Ελλάδα, όχι ως ένα μεμονωμένο ιστορικό γεγονός, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου ιστορικού, γεωγραφικού και χρονολογικού πλαισίου.

Ακολουθώντας επιλεγμένα ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμήρια της παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας (τέλη 4ου π.κ.ε./π.Χ. - 15ος αι., κυρίως), ανασυντίθενται τα δεδομένα μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, ενώ αναδύεται και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της χώρας.

Η έκθεση βασίστηκε στην έντυπη επιστημονική έκδοση «Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG)-Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα (τέλη 4ου π.κ.ε./π.Χ.-15ος αιώνας)», η οποία συγκέντρωσε και παρουσίασε 108 από τα επιγραφικά τεκμήρια εβραϊκού ενδιαφέροντος, που απαντούν στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο. Το επιγραφικό σύνταγμα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2019. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες, καλύπτοντας όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, θρησκευτικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής των εβραϊκών κοινοτήτων της ύστερης αρχαιότητας.

Την έκθεση συνοδεύουν η ψηφιακή έκδοση (e-book) του επιγραφικού συντάγματος, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να διερευνήσει την πλήρη έκταση του διαθέσιμου υλικού, ένας δίγλωσσος κατάλογος που παρουσιάζει όλα τα αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια της κοινής έκθεσης, καθώς και ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

   

Από την πλευρά του, το Εβραϊκό Μουσείο, ως μέρος της κοινής μουσειακής παρουσίασης, προτείνει μια νέα ανάγνωση του αρχαιολογικού υλικού, μέσα από τη σύγχρονη ματιά δέκα καλλιτεχνών από τον κόσμο των καλών και των εφαρμοσμένων τεχνών. Στην έκθεση με τίτλο «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης» και σε επιμέλεια του Βίκτωρ Κοέν, συμμετέχουν με έργα τους οι Γιάννης Καρλόπουλος, σχεδιαστής γραμματοσειρών, Ανδρέας Βαρώτσος, βιομηχανικός σχεδιαστής, οι καλλιτέχνες Άρτεμις Αλκαλάη, Ξενής Σαχίνης και Κατερίνα Ζαφειροπούλου, το εικαστικό δίδυμο Kalos & Klio και οι φωτογράφοι Άρις Γεωργίου και Μαρίλια Φωτοπούλου. Την έκθεση ολοκληρώνει ένας πίνακας του Μωρίς Γκανή (1973-2019), στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η έκθεση. Επίσης, πλαισιώνεται από δίγλωσσο κατάλογο, καθώς και από τη δίγλωσση έκδοση «Οι Εβραίοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» του Ομότιμου καθηγητή Nicholas de Lange, σχετική με την ιστορία και αρχαιολογία των Εβραίων της ύστερης αρχαιότητας και του Βυζαντίου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νατ. Δ.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ