Nτερ Λάιεν: Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ενιαία Ευρώπη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχίζει την περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια με σκοπό να αναθερμάνει την ελπίδα των χωρών της περιοχής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Μετά την επίσκεψή της χθες στα Τίρανα και τα Σκόπια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα επισκέπτεται την Πρίστινα και το Βελιγράδι. Κατά τις συναντήσεις που είχε το πρωί με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου διεμήνυσε ότι η ΕΕ δεν ξέχασε τα Δυτικά Βαλκάνια και επισήμανε ότι δεν νοείται ενιαία Ευρώπη χωρίς την ένταξη και των χωρών της περιοχής. Ειδικότερα για το Κόσοβο ανέφερε ότι «η ΕΕ βλέπει το Κόσοβο ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας στο μέλλον» και εργάζεται για να καταστεί αυτό εφικτό. Ζήτησε δε από την κυβέρνηση του Κοσόβου να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη και να ασχοληθεί επίμονα με την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι, αναφερόμενη στην κρίση που εκδηλώθηκε στο βόρειο Κόσοβο με τον αποκλεισμό των συνόρων, επισήμανε ότι είναι σημαντικό όλα τα προβλήματα να λύνονται με διάλογο και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων Σερβίας και Κοσόβου στις Βρυξέλλες για το θέμα θα αποδώσει καρπούς. Σημειώνεται ότι εδώ και δέκα ημέρες δύο συνοριακές διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο, στα διοικητικά σύνορα με την κεντρική Σερβία, βρίσκονται αποκλεισμένες με οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να μην αναγνωρίζει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας για τα οχήματα που εισέρχονται από την Σερβία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα το βράδυ θα βρίσκεται στο Βελιγράδι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ - του Ν. Πέλπα 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ