Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ, τόνισε ο Άρ. Λάσετ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ η ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην εποχή της πανδημίας είναι πιο σημαντική από ποτέ.

«Η πανδημία του κορονοϊού το κατέστησε σαφές. Κατά την περίοδο αυτή είναι σημαντικό το πώς μεταδίδουν τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης (ΜΜΕ) αυτό το φαινόμενο. Και γι΄αυτό η ανεξάρτητη, τεκμηρωμένη δημοσιογραφία δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική όσο είναι σήμερα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Φόρουμ Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης (ΜΜΕ) της Deutsche Welle (DW) στη Βόννη. «Όταν φούντωναν τα συναισθήματα, η παραπληροφόρηση και οι μύθοι εξαπλώνονταν με ταχύτητα αστραπής, ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ανεξάρτητοι και ερευνητικοί δημοσιογράφοι στάθηκαν απέναντι, αντέκρουσαν τις ψευδείς ειδήσεις προσφέροντας προσανατολισμό. Οι δημοσιογράφοι δεν όφειλαν να θεωρούν σωστό κάθε μέτρο κατά της πανδημίας το οποίο λαμβάνετο, αλλά η συζήτηση πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα. Τα βασικά επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να τίθενται υπό αμφισβήτηση», τόνισε.

Θα συναντήσουμε κάτι παρόμοιο ξανά και ξανά τα επόμενα χρόνια: Βιώνουμε παρόμοια φαινόμενα γύρω από την κλιματική αλλαγή. Και στο θέμα αυτό, επίσης, η κοινή πρόσληψη των γεγονότων θα συνεχίσει να είναι η βάση της συνοχής μιας δημοκρατικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος Μέρκελ είπε στον χαιρετισμό της ότι «το Διαδίκτυο δίνει σε πολλούς την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημόσια συζήτηση και να ακουστούν οι απόψεις τους. Αυτή η ελευθερία έκφρασης φτάνει στα όριά της εκεί όπου παραβιάζονται οι ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των άλλων. Είναι σημαντικό να βρίσκεται πάντα η σωστή ισορροπία. Στις δημοκρατικές κοινωνίες (...) πρέπει να σταθμίσουμε προσεκτικά τι σημαίνει συγκεκριμένα ελευθερία για εμάς και πώς προστατεύουμε την ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα."

Το Παγκόσμιο Φόρουμ Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης (ΜΜΕ) θα ασχοληθεί με τα θέματα της ψηφιοποίησης, των ψευδών ειδήσεων και της ποικιλομορφίας στα μέσα ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα «Disruption and Innovation» μέχρι και αύριο Τρίτη. Σύμφωνα με την DW, είναι το «μοναδικό διεθνές συνέδριο της Γερμανίας για επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο».

 

Α. Πολ.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ