6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών δυνάμεων στην Αθήνα

Στην ανάδειξη των παράλληλων κρίσεων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν και την αναγκαιότητα συνεργασίας και διαλόγου των αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων για αλλαγή της Ευρώπης και έναν δίκαιο μετασχηματισμό της, επικέντρωσαν οι ομιλητές στην κεντρική πολιτική συζήτηση του 6ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων, που φέτος διεξάγεται στην Αθήνα με οικοδεσπότη τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τίτλο: «Για την ειρήνη, την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη».

«Δεν ξεχνάω τις μάχες κατά των πολιτικών λιτότητας που ξεκίνησαν από εδώ, με τον Αλέξη Τσίπρα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς άνοιξαν τον δρόμο, και δεν ήταν χωρίς δυσκολίες. Οι αντίπαλοι μας θέλησαν να κάνουν τους Έλληνες να πληρώσουν ακριβά την τόλμη τους τότε και μάθαμε πώς οι μάχες για να αλλάξουμε την Ευρώπη θα ήταν μακροπρόθεσμες», είπε ο συντονιστής του Φόρουμ Πιερ Λοράν, προλογίζοντας την πολιτική εκδήλωση, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο κ. Λοράν είπε ότι «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη φάση που σχηματίζει τη μελλοντική νίκη του» και ότι τα διακυβεύματα έχουν αυξηθεί. Αναφέρθηκε στον κίνδυνο από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, το «νέο επεισόδιο πολιτικού χάους» στη Βρετανία, την ανασφάλεια, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την «απαράδεκτη επιλογή Πούτιν» που «τοποθετεί τον κόσμο στο χείλος του γκρεμού». Σημείωσε ότι απαιτείται νέος τρόπος ανάπτυξης, μετασχηματισμός της Ευρώπης, νέο μοντέλο χρηματοδότησης βιώσιμων κοινωνικών επενδύσεων, διαγραφή της λογικής του πολέμου, σεβασμός του διεθνούς δικαίου, κοινωνικό κράτος, ασφάλεια των ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και οικονομική στρατηγική, και για να πετύχουμε το μεγάλο μετασχηματισμό πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιος», υπογράμμισε.

Το Φόρουμ φέρνει κοντά όλες τις κοινωνικές, δημοκρατικές και πράσινες δυνάμεις, η πανδημία, η οικολογική κρίση, η άνοδος της ακροδεξιάς και η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνουν ότι η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της εποχής μας, είπε η Γιολάντα Ντίας, υπουργός Εργασίας της Ισπανίας. Σημείωσε ότι όλες αυτές οι κρίσεις αλληλοσυνδέονται και έχουν ως κοινό υπόβαθρο την κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού και πως «πρέπει να θάψουμε για πάντα το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού». «Δεν πρέπει να κρύβουμε τις διαφορές μας, πρέπει να συζητάμε και να δημιουργούμε γέφυρες», τόνισε.

«Ζούμε σε περίοδο βαθιά οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, οικολογικής αναταραχής, αναταραχές σχεδόν τεκτονικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουμε κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα, είναι ένα συνεπακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία αλλά έχουν προκληθεί και από τη νεοφιλελευθεροποίηση της αγοράς της ενέργειας», είπε ο Χάινς Μπίερμπάουμ, πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επισήμανε ότι από αυτά επωφελείται η ακροδεξιά, και για να σταματήσει η άνοδός της χρειάζεται «ισχυρή αριστερά με μια πειστική ατζέντα». Πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αλλάξουμε την κατάσταση και χρειαζόμαστε μια τολμηρή συμμαχία των αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων», είπε. Σημείωσε μεταξύ άλλων την εναντίωση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας, τη διεύρυνση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και τη θέση για αφοπλισμό και ειρήνη, άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ορελί Τρουβέ, πρόεδρος της συνέλευσης της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων της Γαλλίας (NUPES) μίλησε για το πώς σε σύντομο διάστημα επετεύχθη αυτή η συμμαχία μεταξύ των τεσσάρων δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, γύρω από ένα πρόγραμμα κατά της λιτότητας, ένα σχήμα που, όπως είπε, θέλει να δημιουργήσει ρήξη με το σημερινό σύστημα και τις θέσεις του απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα.

Η πρόεδρος του Sinn Féin Μέρι Λου Μακντόναλντ, αναφερθείσα στις προκλήσεις της συγκυρίας, μίλησε για μια «τέλεια καταιγίδα» που εξελίσσεται σε αυτή τη συγκυρία στην Ευρώπη και η οποία μας θυμίζει ότι η ειρήνη και η ευημερία δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται δεδομένα. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η προοδευτική αριστερή πολιτική, ποτέ δεν ήταν πιο απαραίτητη, δηλώνοντας αισιόδοξη ότι «μπορούμε να ενωθούμε για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη». Επισήμανε ωστόσο ότι όλο αυτό δεν είναι προφανές και πως εξαρτάται από τις επιλογές και τις προτεραιότητες των κυβερνήσεων, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η αλλαγή, είναι με την εκλογή αριστερών προοδευτικών κυβερνήσεων. 

Την πολιτική κατάσταση στην Ιρλανδία ανέλυσε εν συνεχεία η εκπρόσωπος του ιρλανδικού Sinn Féin στην Ευρώπη Μαρτίνα Άντερσον, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι η υποστήριξη του κόμματος και στη νότιο Ιρλανδία αυξάνεται, καθιστώντας τη Μέρι Λου Μακντόναλντ ως την «πιθανά επόμενη και πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ιρλανδίας». Ανέφερε ότι «ο λαός της Ιρλανδίας έχει εγγυημένο νόμιμο δικαίωμα να καθορίζει το δικό του συνταγματικό μέλλον» και πως «η συζήτηση για την ενότητα της Ιρλανδίας επικεντρώνεται στο πώς να λειτουργήσει, να αρθρωθεί αυτό το δικαίωμα». «Χρειαζόμαστε λοιπόν μια πολύ καλή προετοιμασία για το δημοψήφισμα», «ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για μια ενωμένη Ιρλανδία συζητείται σε κάθε πόλη και χωριό της Ιρλανδίας ως κάτι εφικτό», είπε. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε δε, πως «για την ΕΕ, η επανένωνση της Ιρλανδίας είναι προφανώς προτιμότερη από το να αντιμετωπίζουμε για πάντα τις απερίσκεπτες τακτικές της βρετανικής κυβέρνησης».  

Στα τελευταία επιτεύγματα της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρθηκε μία από τις προέδρους της, η Μανόν Ομπρί. Όπως επισήμανε, η ομάδα της Αριστεράς ήταν εκείνη που πρώτη μίλησε για την κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια αλλά και για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, σημειώνοντας πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα των αστοχιών του νεοφιλελευθερισμού. Αναφέρθηκε και στα κινήματα που αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη κατά της ακρίβειας, τονίζοντας την ανάγκη να ανοίξει μια «νέα πολιτική εποχή». Η Μ. Ομπρί σημείωσε επίσης, ότι τρία είναι τα βασικά πολιτικά «μπλοκ», η Ακροδεξιά, οι νεοφιλελεύθεροι και η Αριστερά και ευχήθηκε να υπάρξει «πολιτική αλλαγή» σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. 
 
Ο πρώην πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και νυν ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν, πήρε στη συνέχεια το λόγο επισημαίνοντας ότι είναι «καλεσμένος» στο «πάρτυ» της Αριστεράς. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν προκλήσεις που απασχολούν όλα τις δυνάμεις της προόδου, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να επαφιόμαστε στους συντηρητικούς πλέον» και ότι για τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος προκοπής για Ευρώπη πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές. Μάλιστα, μίλησε για την ελευθερία έκφρασης και σκέψης, ως παγκόσμια αξία για την οποία οι προοδευτικοί πρέπει να δώσουν μάχη και καταδίκασε μεταξύ άλλων την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ελληνική κυβέρνηση. «Είναι απαράδεκτο δεν πρέπει να συμβαίνει σε δημοκρατική χώρα», είπε και ζήτησε εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου και των Σοσιαλδημοκρατών «πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

 Η Άννα Πικ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, δήλωσε από την πλευρά της ότι «η μεγάλη οικογένεια της Αριστεράς» έχει υποχρέωση να δώσει «ακραίες λύσεις στις ακραίες καταστάσεις». Όπως είπε, χρειάζονται «ριζοσπαστικά μέτρα», «αριστερά, οικολογικά, κοινωνικής δικαιοσύνης». Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των δυνάμεων της προόδου, προς όφελος του κοινού καλού.

Αναφερόμενη και στην κλιματική κρίση, η κ. Πικ είπε πως για να προσαρμοστούμε στις συνθήκες που έχουν προκληθεί από την κλιματική αλλαγή, χρειαζόμαστε φορολογική δικαιοσύνη και ισότιμη κατανομή των πόρων, ενώ για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, υπενθύμισε πως υπάρχουν «κάποιοι που παίρνουν γιγαντιαία μερίσματα».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε τη σημασία του διαλόγου με όλες τις συνιστώσες και τις τάσεις της Αριστεράς προκειμένου να ανατραπεί ο τρέχων «δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων».  
 
«Δεν υπάρχει άλλη οδός από την ενότητα, μια κοινή πολιτική ατζέντα», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως βρισκόμαστε σε μια εποχή «κομβική για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πόλεμο και στην ενεργειακή κρίση που «σαρώνουν», αλλά και στην Ακροδεξιά που «παρελαύνει» ακόμα και σε χώρες όπως η Σουηδία. Άσκησε επίσης, κριτική στην ΕΕ που «απουσιάζει από τις οποίες διπλωματικές πρωτοβουλίες» για να σταματήσει ο πόλεμος - κάτι που «προδίδει την συμπόρευση της με τις ΗΠΑ, σε μια στρατηγική που απαλά παρατείνει τον πόλεμο».

Όλα αυτά είπε, είναι αποτέλεσμα των «αδιεξόδων του σύγχρονου καπιταλισμού και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών», στα οποία αντιπαραβάλλεται «ο δρόμος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης με σεβασμό στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον» που προτείνει η Αριστερά, αλλά όπως είπε, πρέπει «να δώσει μάχη για να πείσει».

   

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ν. Λιον.-Χρ. Βασ.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ